Ljetni gastro sajam

Ako tražite ideju gdje na izlet krajem tjedna, u Tinjanu počinje festival istarskih pršuta

 Goran Sebelic/Cropix
Pripremite se za uživanje u najfinijim domaćim pršutima i dobru zabavu u pitoresknom istarskom gradiću

Svi obožavatelji tradicionalnih istarskih proizvoda broje dane do Ljetnog festivala istarskog pršuta koji se odvija u Tinjanu od četvrtka 6. srpnja do subote 8. srpnja, na oduševljenje mještana, ali i brojnih turista.

image
Antonio Paljuh/Arhiva Općina Tinjan

Istarski pršut je jedini hrvatski pršut koji je nositelj europske Zaštićene oznake izvornosti, a od ostalih se hrvatskih pršuta, a i od onih iz drugih europskih zemalja, razlikuje po tome što se proizvodi bez kože, bez nogice, sa zdjeličnom kosti, bez dimljenja, i suhim salamurenjem.
image
Antonio Paljuh/Arhiva Općina Tinjan

image
Goran Sebelic/Cropix

Istarski pršut se po tradiciji reže ručno, posebnim nožem, pa će vas svaki od desetak pršutara koliko ih sudjeluje u ovogodišnjem ljetnom sajmu, osobno ponuditi ovom delicijom, ispričati nešto o njezinom nastanku, i objasniti vam koje su kvalitete toga pršuta.
image
Antonio Paljuh/Arhiva Općina Tinjan

image
Antonio Paljuh/Arhiva Općina Tinjan

Na trećem Ljetnom festivalu istarskog pršuta, koji će se tijekom ova tri srpanjska dana održavati u parku pokraj zgrade Općine Tinjan, predstavit će se tinjanske pršutane Antolović, Dujmović i Milohanić, iz susjedne općine Sveti Petar u Šumi dolaze pršutane Franjul i Turčinović, iz Vodnjana pršutana Buršić, iz Sv. Lovreča pršutana Tomaso i iz Pazina pršutana Pisinium te gosti iz Slavonije i Dalmacije. Uz pršutare, istarski će OPG-ovi predstaviti svoje domaće proizvode, od meda, voća i povrća, do atraktivnih suvenira i nakita, a sve uz vrhunska vina lokalnih vinara i bogati šank.
image
/Arhiva Općina Tinjan

Tijekom sva tri dana Festival se otvara u 18 sati i traje do ponoći, a službeno svečano otvorenje zakazano je za četvrtak u 20 sati. Posjetite i Kuću istarskog pršuta tijekom festivala, bit će otvorena za posjete, degustacije i kupnju lokalnih proizvoda. Kako bi hedonistički dojam bio potpun, svaki festivalski dan završit će večernjim glazbenim programom, pa će tako u četvrtak nastupiti Little whisper, u petak Laguna band i 2BMB band, a u subotu Alen Vitasović i Alfa time band.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:23