GDJE ZA VIKEND?

Advent kod vinara u vinogradu: Mama Dvanajščak-Kozol radi žgance, pretepenu juhu i šmudline

 Darko Tomas/Cropix
Petkom, subotom i nedjeljom zaputite se u vinariju Dvanajščak-Kozol na tanjur ili tri tradicionalne hrane te probrana vina

Kada vam dosade adventske gužve, možda je vrijeme da razmislite o izletu izvan grada, uživanju u dobroj hrani, pogledu, svježem zraku, ali i vinima. Sve vas to čeka u vinogradu obitelji Dvanajščak-Kozol. I ne pretjerujemo, ova se obitelj zbilja sjajno organizirala da bi ove zime svojim gostima ponudili poseban ugođaj uz tradicionalne zalogaje i njihova probrana vina te su osmislili Zimsko verandanje. Riječ je o svojevrsnoj adventskoj manifestaciji u vinogradu, u sklopu koje posjetiteljima nude tradicionalna jela u tri slijeda, poput žganaca i šmudlina, tri čaše vina ili koju šalicu kuhanog vina i ugodnu, opuštenu atmosferu.

"Još prije nekoliko godina imali smo klasično Verandanje i nudili smo jednom mjesečno tri slijeda hrane uparena s tri slijeda vina. Verandanje smo odlučili nazvati baš tako zato što se cijeli događaj odvijao na našoj drvenoj terasi, a na međimurskom je taj nekakav unutarnje-vanjski prostor veranda ili verenda, kako ga tko već naziva. Zimski period smo, pak, ove godine htjeli iskoristiti da ljude dobijemo malo tu gore, kod nas u naše lepe brege i natjeramo ih da se opuste na verandi uz dekicu, hranu i dobro vino. Odaziv je zasad dobar, pa smo odlučili takva druženja organizirati svakog vikenda, sve do 15. siječnja", ispričala nam je Tea Dvanajščak-Kozol, pokazujući nam blagdanski uređenu prostranu terasu te ugodan unutrašnji prostor.

image
Darko Tomas/Cropix

Svakog vikenda nude nova jela koja su prilagodili sezoni. Trenutno tako razmišljaju o bunceku, rebarcima i ostalim "plodovima" nedavno održanih kolinja, a osim toga, gosti kod njih mogu naručiti i plate s domaćim, suhomesnatim proizvodima te ih spojiti s vođenom vinskom degustacijom. To i jest čest slučaj za, primjerice, rođendane, godišnjice ili samo prijateljska druženja, objasnila nam je Tea.

"Mi ne želimo biti konkurenti restoranima i ne radimo ovo za domjenke i fešte, već želimo ponuditi našim gostima koji i inače dolaze ili koji vole naša vina mogućnost da se kod nas malo podruže i probaju nešto novo ili drugačije, a po prilično pristupačnoj cijeni od stotinjak kuna", dodala je.

Za hranu je zadužena Teina mama Rajka, koja je, potvrdili su svi članovi obitelji, u kuhinji s čak tri štednjaka prava maherica. Pred nama je napravila odličnu pretepenu juhu s heljdom, zatim fantastične, hrskave i slasne žgance, a na kraju nam je otkrila i svoj recept za šmudline, kako naziva popularni kaiserschmarrn.

"Mama inače svaki dan kuha za nas sve ovdje, pa je bilo logično da kuhaču preuzme i za Verandanje. Sve što skuha je odlično i ima potpunu slobodu smisliti meni", govorila je Tea dok se mama Rajka već užurbano bavila pripremom pretepene juhe.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

"To vam je sve jednostavna, starinska i pristupačna hrana koju mi volimo jesti i koja je svima ukusna, a uz to je i zasitna. Evo, radim pretepenu juhu od ostataka mesa iz tiblice, koristim mrvice mesa samo malo za šmek. Jedino s čime ne treba šparati je kiselo vrhnje, ono daje tu punoću i zbog njega je juha kremasta. Mi unutra dodamo još i kašu koju smo skuhali na malo masti i lovorovog lista, a može i malo paprike. Ako ste kuhali kobasice, može se i to dodati, a još je bolje iskoristiti vodu u kojoj su se kuhale, onda je to stvarno savršeno. Morate samo paziti da se ne naprave grudice. Dalje imamo žgance od krumpira koje je isto jako lako napraviti i koji se mogu poslužiti sami, uz malo vrhnja ili, najbolje, uz kobasicu. Tu je najbitnije da je smjesa dovoljno čvrsta da se žganci mogu oblikovati i onda lijepo zapeći", objasnila nam je gospođa Rajka.

"‘Ajde, probajte da vidite kak‘ treba biti, tu ljudi često pogriješe. Treba biti prilično tvrdo, tvrđe od pirea, tak‘ da se lako odvaja žlicom", dodala je dok nam je spretno demonstrirala postupak pripreme.

ŽGANCI OD KRUMPIRA

image
Darko Tomas/Cropix

"I na kraju desert, to vam se kod nas zove šmudlini, ali poznatije je još i kao kaiserschmarrn ili šmarn. Jednostavno je, ali ako se dobro napravi, onda je jako fino i prozračno, meni je savršeno uz muškat ili naše mlado vino", objasnila nam je gospođa Rajka.

"Uz juhu ide odlično Pušipel Prestige ili pinot bijeli, to su vina iz drva, pa se dobro slažu uz takva, masnija i jača jela. Uz žgance bih preporučila sauvignon ili pinot sivi, ali i mlado vino, a uz šmudline žuti muškat ili izbornu berbu graševine koja je također slatkasta. Ili kuhano vino uz desert, naravno", ubacila se potom u razgovor Tea.

ŠMUDLINI S MARMELADOM

image
Darko Tomas/Cropix

I upravo za to slatko-kiselkasto, najbolje kuhano vino koje smo u posljednje vrijeme kušali zadužen je Tein tata Zdravko. Receptura je, rekao nam je na početku razgovora, velika tajna. No, na kraju je ipak popustio i neposredno prije odlaska, kada smo već uskočili u zimske jakne i navukli kape, otkrio da je zapravo riječ o kvalitetnom vinu, ali i dobrom kombiniranju.

"Kombiniramo uglavnom crni pinot i rose, ali vino mora biti stvarno kvalitetno. Često se kuhano vino radi od vina slabije kvalitete, pa se zamaskira šećerom i začinima, ali kod nas je obrnuto. Mi koristimo fino vino i dodajemo jako malo šećera i začina, tako da ono ostaje u prvom planu", otkrio nam je Zdravko.

image
Darko Tomas/Cropix

Stoga, ako ćete već idući vikend biti raspoloženi za malo drugačije druženje u prirodi i grijanje šalicom omiljenog zimskog napitka, odmah rezervirajte svoje mjesto i bez previše razmišljanja sjednite u automobil. Nakon otprilike sat i pola vožnje čeka vas opušteno druženje s uvijek dobro raspoloženim Dvanajščak-Kozolima i, naravno, koja čaša dobrog vina.

PRETEPENA JUHA

image
Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:43