Puno, puno finije!

Kako savršeno spojiti umake i meso s roštilja? Za bolji okus treba znati dobitne formule!

 Shutterstock
Bez obzira jeste li ljubitelji roštilja ili zaljubljenici u elegantne salate, ovi umaci nude neodoljive mogućnosti za eksperimentiranje i stvaranje jela koja oduševljavaju

Ima li što bolje od ljetnog roštilja? Miris sočnog mesa širi se zrakom. Zazubice nastaju već pri pomisli na sočni odrezak i slasne pileće ražnjiće, a dojam se pojačava dok prolazite pokraj stola gdje su postavljeni neodoljivi umaci koji spremno čekaju da ih se sljubi s omiljenim komadom mesa.

No, odabrati idealan umak nije nimalo jednostavan zadatak. Svaki od njih ima svoje jedinstvene karakteristike i okuse koji bi mogli biti savršen par za određene vrste mesa. Jedan je svježiji, drugi pikantniji, treći, pak, obogaćen slatkastim notama.

Uz vječite klasike ketchup i majonezu, posljednjih godina tri umaka se ističu svojom popularnošću i svestranošću, a to su burger, mexicana i cezar umak. Njihova upotreba seže od piknika na otvorenom do fine kuhinje, dok njihovi neodoljivi okusi osvajaju nepca širom svijeta. S ovim na umu, dali smo si zadatak da istražimo koje kombinacije umaka i mesa najbolje funkcioniraju. Nismo izostavili niti recepte u kojima upravo meso s roštilja i umaci vode glavnu riječ!

Različite baze

Iako je umaka zaista mnogo, u ovom kontekstu misli se primarno na dodatke jelima u tekućem obliku. Bechamel ili pak demi-glace nešto su kompleksniji umaci koji u pravilu nisu namijenjeni za uporabu van specifičnih jela te ne podnose dugo stajanje. S druge strane, umaci kao što su ketchup, majoneza i senf spadaju više u kategoriju priloga, a njihova produljena svježina učinila ih je iznimno popularnim dodacima jelu u brojnim prilikama.

Bijeli umaci

„Bijeli“ umaci kao što su majoneza ili, primjerice, tartar, čija su baza nerijetko jaja i ulje u pravilu najbolje odgovaraju nježnijem mesu kao što su piletina ili riba, a odlično se slažu i s pohanim varijantama te salatama. Uz majonezu i tartar, jedan od najpoznatijih umaka ove vrste je i cezar umak koji je svoju slavu stekao kao jedan od glavnih sastojaka popularne Cezar salate.

image

Zvijezda Cezar umak

Zvijezda

Ovaj umak s bogatim okusom češnjaka i parmezana, odlično se uparuje s pilećim prsima, piletinom s roštilja i plodovima mora. Njegova kremasta i začinjena tekstura pruža osvježavajući kontrast mesu, dodajući slojeve okusa.

Na bazi rajčice

Umaci na bazi rajčice, kao što su Zvijezda ketchup ili BBQ umak, među najpopularnijim su odabirom, a njihova slatko-kiselkasta baza čini ih odličnim dodatkom za komade poput rebarca ili crvenog mesa. No, iako ćete BBQ umak najčešće vidjeti upravo u ovim kombinacijama, ovi univerzalni umaci dobro će se slagati i s mesom peradi, pogotovo ako se radi o mariniranim pilećim krilcima.

Još jedna kategorija su i nešto kompleksniji umaci koji, osim jednostavne baze od rajčica i paprika, sadrže i mješavinu začina što im daje specifični okus. Burger umak ili, pak, mexicana začinjeni su kako bi jelima dodali specifične okuse, a najbolje se sljubljuju s burgerima, sendvičima ili drugim jelima koja se sastoje od više namirnica.

image

Zvijezda proizvodi

Zvijezda

Bez obzira jeste li ljubitelji roštilja ili zaljubljenici u elegantne salate, ovi umaci nude neodoljive mogućnosti za eksperimentiranje i stvaranje jela koja oduševljavaju. Upravo zato je Zvijezda u svoju dobro poznatu ponudu umaka uključila burger, cezar i mexicana umake uz koje svako jelo za tren postaje prava delicija. A sad kad znate kako kombiniranje umaka i mesa izgleda u teoriji, vrijeme je da "omastite brk" s tri recepta za savršeni ljetni roštilj.

Idealni recepti za ljetno roštiljanje

Uživanje u sočnom burgeru s roštilja je istinsko zadovoljstvo za ljubitelje brze hrane diljem svijeta. No, kada želite podići svoj burger na višu razinu okusa, Zvijezda burger umak je savršen izbor. Njegova kremasta tekstura i prepoznatljiv kiselkasti okus pružaju idealan balans za savršen burger. Da biste pripremili neodoljive burgere s roštilja uz Zvijezda burger umak, slijedite ovaj recept:

Burger s roštilja

Sastojci:

500 g mljevenog mesa po izboru (govedina, svinjetina ili njihova kombinacija)
1 luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žličica soli
½ žličice papra
4 krušne peciva za hamburger
4 listova zelene salate
4 kriške sira po izboru
Zvijezda burger umak

Priprema:

U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, nasjeckani luk, češnjak, sol i papar. Dobro izmiješajte smjesu kako bi se svi sastojci sjedinili. Oblikujte četiri jednake pljeskavice od smjese i stavite ih na zagrijani roštilj. Pecite burgere otprilike 4-5 minuta s jedne strane, zatim ih okrenite i pecite još 4-5 minuta dok ne dobiju željenu boju. U međuvremenu, prerežite peciva na pola i zagrijte ih na roštilju nekoliko minuta.

Kada su burgeri gotovi, premažite donje polovice peciva Zvijezda burger umakom. Zatim složite pljeskavicu na svako pecivo, preko nje stavite list zelene salate i krišku sira. Na kraju, premažite gornje polovice peciva s još malo Zvijezda burger umaka.

image

Zvijezda Grill up asortiman

Zvijezda

Uz burgere, odlično se slažu i piletina krilca s roštilja. Začinite ih Zvijezda mexicana umakom i doživite pravu eksploziju okusa.

Sočna pileća krilca

Sastojci:

1 kg pilećih krilca
½ šalice Zvijezda mexicana umaka
2 žlice maslinovog ulja
sok od jednog limuna
1 žličica soli
½ žličice crnog papra
1 žličica sušenog origana

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte Zvijezda mexicana umak, maslinovo ulje, sok od limuna, sol, papar i sušeni origano. Dodajte pileća krilca i dobro ih premažite marinadom. Ostavite da se mariniraju najmanje 30 minuta, a idealno bi bilo ostaviti ih preko noći kako bi meso upilo sve arome. Zagrijte roštilj i pecite krilca oko 20-25 minuta, redovito ih okrećući i premažući ostatkom marinade. Kada postanu hrskava i zlatno smeđa, pileća krilca su spremna za posluživanje.

image
Shutterstock

Osim burger i mexicana umaka, Zvijezda nudi i druge neodoljive umake koji se mogu kombinirati s raznim jelima za ukusne i maštovite rezultate.

Sa Zvijezda cezar umakom, salata dobiva dodatnu notu svježine. Ako želite uživati u osvježavajućoj ljetnoj salati, evo jednostavnog recepta koji koristi Zvijezda cezar umak.

Osvježavajuća Cezar salata

Sastojci:

1 glavica svježe zelene salate
2 pileća fileta, kuhana i narezana na trakice
1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
½ krastavca, narezanog na tanke ploške
¼ crvenog luka, tanko narezanog
¼ šalice naribanog parmezana
¼ šalice krekera ili krušnih mrvica
4 žlice Zvijezda cezar umaka

Priprema:

U velikoj zdjeli rasporedite zelenu salatu narezanu na manje komade. Dodajte pileće trakice, cherry rajčice, krastavce i tanko narezani crveni luk. Lagano promiješajte sve sastojke kako bi se ravnomjerno rasporedili po salati. Prelijte salatu s Zvijezda cezar umakom i nježno promiješajte kako bi se umak ravnomjerno rasporedio. Posipajte salatu naribanim parmezanom i krekera ili krušnih mrvica za dodatnu hrskavost.

image
Shutterstock

Ova ljetna salata donosi izniman spoj svježine i bogatog okusa. Zvijezda cezar umak će obogatiti salatu s kremastim i aromatičnim notama, ističući sveukupni okus svježih sastojaka. Ovaj recept je brz, jednostavan za pripremu i idealan za ljetne dane kada tražite lagano jelo koje će vas osvježiti ili jednostavno dodatnu opciju tijekom obiteljskog roštilja.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Zvijezdom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 12:13