Kuhaj bolje

Zašto je temperatura maslaca toliko važna kod pečenja kolača i kakva točno treba biti

 Unsplash
Jeste li znali da o njemu ovisi kakve će boje tijesto biti, koliko će se dići, hoće li biti meko...

Kad u receptima piše da se koristi maslac, često se navodi i koje temperature treba biti. Ako se, primjerice, koristi za pitu, maslac mora biti iz hladnjaka. U keksima je, pak, maslac najbolje koristiti na sobnoj temperaturi. Što se tiče kruha, tu postoji više pravila, odnosno preporuka.

image
Unsplash

Maslac u keksima i kolačima

Prvi korak u pripremi tijesta za kolače je miješanje maslaca sa šećerom, a preporuča se da maslac držimo na sobnoj temperaturi prije nego krenemo s pripremom tijesta za kolače. Pritom, valja napomenuti kako su četiri sata stajanja sasvim dovoljno vremena.

Keksi se teško dižu i postaju svjetliji kad se koristi topliji ili rastopljeni maslac, što dovodi do teksture pogodnije za torte ili brownieje. S druge strane, kad je maslac sobne temperature, može zadržavati zrak. Pravi profesionalci će vam također savjetovati da maslac nikad ne omekšavate u mikrovalnoj pećnici.

image
Robert Tomic/Cropix

Istražili smo! Deset najboljih maslaca koje možete kupiti u trgovinama

SAVJET VIŠE! Prije pečenja keksa u mnogim receptima piše da se tijesto stavi u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. To je zato da se ne “rastope” tijekom pečenja. Ako radite tijesto za kekse s visokim udjelom masnoće, ključno je ohladiti tijesto prije pečenja, inače keksi možda neće biti dovoljno čvrsti i zadržati strukturu nakon pečenja.

image
Unsplash

Maslac u tijestu za pite

Recepti za tijesto za pite gotovo uvijek zahtijevaju maslac iz hladnjaka ili čak iz zamrzivača. Naime, kad maslac ostane hladan, on ostaje kao zasebna struktura, ističe jedna starana slastičarka. Jednom kada tijesto za pitu stavite u vruću pećnicu, maslac se topi, stvara paru i ukusne hrskave slojeve.

image
Unsplash

Maslac u kruhu

Postoji mnogo recepata za kruh koji ne zahtijeva masnoću, ali i onih koji uključuju niz uputa o tome kako umijesiti maslac u tijesto, piše Cookist.

Kristina Cho, autorica kuharice “Mooncakes & Milk Bread”, kaže da njezin recept za mliječni kruh uključuje maslac sobne temperature kako bi se postigla prepoznatljiva tekstura šećerne vune.

image
Unsplash

U neka tijesta za brioche pecivo idu komadi hladnog maslaca dok se tijesto miješa, ali Cho bi radije koristila maslac sobne temperature za mliječni kruh, jer hladni maslac znači da će nam trebati više vremena za miješenje tijesta. Osim toga, hladni maslac može kruh učiniti tvrđim.

“Kruh se bolje razvija na višoj temperaturi. Kada dodajete hladna jaja, hladno mlijeko i hladan maslac, to snižava temperaturu tijesta, a to može utjecati na rezultat”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 12:09