SAVJET IZ SMOČNICE

Veličina boce octa može utjecati na njegov okus, ali i na vašu maštu

 Shutterstock
Postoji nekoliko razloga zašto je odabir manjih boca octa dugoročno bolja i pametnija opcija

Prema legendi, prije više od 10.000 godina, vino koje je stajalo predugo u bačvi postalo je kiselo, i tako je nastao ocat. Osnovni sastojak octa je octena kiselina, no ona sama ne čini ocat, već je on produkt prirodnih namirnica koje sadrže dovoljne količine šećera. Tradicionalno se sirovina za proizvodnju octa u pojedinoj regiji odabire ona koje ima u izobilju - tako u Italiji i Francuskoj prevladava vinski ocat, u Engleskoj ocat od ječma, u Aziji ocat od riže, a u Sjevernoj Americi jabučni ocat. Hrvatska, kao mediteranska zemlja njeguje tradiciju vinskog octa ili kvasine, dosta se upotrebljava i jabučni ocat, a iz susjedne Italije na stolove je stigao i popularni aceto balsamico.

image
Shutterstock

Ocat je danas jedna od namirnica koju ćete pronaći u gotovo svakom domu. On na univerzalni način oplemenjuje okus jela i daje mu karakter. Premda je u klasičan pristup kulinarstvu ograničavao ulogu octa, danas sve veći broj gurmana ocat zasluženo koristi za oplemenjivanja raznih jela, čak i deserata. Ocat se razlikuje prema namirnici od koje se radi, aromatičnom bilju kojim je oplemenjeno i stupnju kiselosti. Najdominantnije vrste octa jesu vinski, bijeli i crni, alkoholni, jabučni i sve popularniji balzamični.

image
Shutterstock

Octu su oduvijek pripisivane brojne ljekovite odlike. Hipokrat, otac moderne medicine, upotrebljavao je ocat u svojim terapijama radi upala i oteklina još u 4. stoljeću prije Krista. Babilonci i Egipćani su ocat koristili za čišćenje tijela, a prokušan je narodni pripravak koji se dodaje prilikom njege kose jer kosi daje poseban sjaj. U Kini se ocat uz ljekovito bilje koristi već stoljećima u raznim pripravcima koji rješavaju brojne zdravstvene tegobe, a drugdje u svijetu i kao antibiotik zbog svojih antimikrobnih svojstava, s octom je i Kleopatra čistila nakit, dok je Hanibal liječio umorne zglobove.

image
Madeleine Steinbach

Bilo da koristite ocat u zdravstvene ili gurmanske svrhe, postoji nekoliko razloga zašto je odabir manjih boca dugoročno bolja i pametnija opcija.

Prvenstveno, veličina boce može značajno utjecati na okus octa. Kao i mnogi drugi začini, ocat može s vremenom izgubiti snagu i okus, osobito nakon prvog otvaranja. Svakim otvaranjem boce ulazi kisik i polako, ali sigurno, ocat gubi kiselost i oštrinu. To rezultira dosadnijim profilom okusa, koji možete izbjeći kupnjom manjih boca. Takva pakiranja možete brže potrošiti, ali i osigurati da uvijek koristite ocat na vrhuncu svježine. Osim toga, nekoliko manjih boca može omogućiti više kulinarskog istraživanja.

Osim za očuvanje snage i okusa octa, manje boce prednost su u organizaciji vaše smočnice jer zbog svoje veličine pogoduju manjku prostora. Ove boce također pomažu smanjiti otpad tako što vas potiču da upotrijebite proizvod prije nego što mu istekne rok trajanja. Velike boce octa su primamljive, posebno za kupce koji vode računa o troškovima. Ali osim ako niste veliki entuzijast koji ga svakodnevno koristi u velikim količinama, taj veliki vrč možda neće biti vaš najbolji prijatelj. Od osiguravanja svježine i jakog okusa do uštede prostora i smanjenja otpada, odabir nekoliko manjih boca octa nudi brojne prednosti.

VODIČ ZA OCAT

Ocat od crnog vina prigodan je za salatne dressinge i marinade za crveno meso. Kako bi aroma toga octa došla u potpunosti do izražaja potrebna mu je nadopuna u ostalim jakim okusima namirnica.

Ocat od bijeloga vina jako se dobro nadopunjuje s hladnim marinadama i salatnim preljevima, ali je i čest izbor za ribu i perad.

Alkoholni ocat najpoznatiji je u ulozi pri konzerviranju povrća, a mnogi ga dodaju u tijesto za kruh, te ga koriste kao tajno oružje pri pečenju mesa kako ne bi upilo previše ulja.

Jabučni ocat odličan je dodatak salatama i juhama, a u kombinaciji s praškom za pecivo može zamijeniti jaja u pripremi slastica.

Rižin ocat koristi se u azijskoj kuhinji ponajviše za pripremu sushija, mirin umaka, marinada za meso i povrća te za dodavanje okusa raznim jelima iz woka.

Balzamični ocat odlično se slaže sa salatama, svježim voćem, sirevima i desertima, a također se može koristiti za pripremu glazura za meso ili povrće te kao završni preljev na gotovom jelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:08