Navodno djeluju

Plačete kad god režete luk? Dobro došli u klub! Pronašli smo nove trikove koje ćemo isprobati

 Fotostorm/Getty Images/istockphoto
Koje ste sve metode zaštite od luka do sada iskušali? Donosimo prijedloge kako si pomoći!


Ljudi se u kuhinji dijele u dvije kategorije: s jedne strane su oni kojima suza suzu sustiže kad god rezuckaju luk, dok su s druge strane oni sačinjeni od čelika, otporni na sve tegobe koje uzrokuje ova gotovo neizbježna namirnica. Neovisno usitnjavate li luk ili ljutiku za ubacivanje u tavu ili u zdjelu sa salatom, ako ste u prvoj kategoriji sigurno ga proklinjete barem jednom tjedno, gledajući ga crvenim i suznim očima kao ljutog neprijatelja.

ZAŠTO PLAČEMO U OKRŠAJU S LUKOM?

Kako režemo luk tako mu ustvari oštećujemo stanice iz kojih izlazi tekućina, a osim nje ispušta se u zrak i kemikalija zvana lakrimator odgovorna za neugodno iskustvo koje mnogi od nas dijele. Jednom kad taj spoj dođe do naših očiju, u dodiru s vlagom našeg oka stvara sumpornu kiselinu i druge iritantne spojeve, što zatim potiče proizvodnju suza kojima je zadatak očistiti oko od tih smetnji.

Sve je to oblik samoobrane same biljke. Iako su znanstvenici već razvili luk koji nema tu negativnu nuspojavu, upravo su stanice koje ispuštaju nemili kemijski spoj odgovorne za prepoznatljivi miris i okus luka. To znači da se križanjem luka kako bi ih se eliminiralo može lako izgubiti osnovni razlog zašto ga konzumiramo: njegova aroma i okus koji dodaje jelima!

image
Carlosgaw/Getty Images/istockphoto

KAKO SI POMOĆI DOK REŽEMO LUK?

Svakako naoštrite nož kojim režete kako bi se što manje iritanta ispuštalo. Tupim nožem više ćete drobiti nego rezati luk, čime ćete oštetiti puno više stanica i posljedično uzrokovati žešću reakciju.

Iako ga inače ne treba držati u hladnjaku, ako znate da ste osjetljivi, ubacite glavice luka koje trebate usitnjavati na pola sata u zamrzivač ili u hladnjak na dva sata. To će usporiti isparavanje iritanta tijekom rezanja.

Najviše se sumpornih spoja nalazi uz sam korijen glavice luka pa ako vas jako muči iritacija očiju kod rezanja ove namirnice, ogulite luk i odrežite mu vrh, no ostavite taj dio s korijenjem netaknut.

image
Yamasan/Getty Images/istockphoto

Još jedan trik koji možete isprobati jest da stavite vlažni papirnati ručnik uz sam luk dok ga režete kako bi on upio dio sokova i kemijskih spojeva koje će luk ispustiti tijekom rezanja.

Ako ste naišli na posebno žestoki luk, možete ga namočiti u ledenu vodu kako bi otpustio nešto svoje ljutine. Ispiranje se preporučuje i kada se sirovi luk koristi u jelima kako bi se ublažio njegov okus jer narezani luk postaje intenzivniji što duže stoji na zraku.

Nosite li naočale ili pak kontaktne leće, one će barem jednim dijelom zaustaviti iritaciju koju uzrokuju spojevi iz luka, no nisu garancija. Sigurniji biste bili s ronilačkim naočalama, no ipak nećemo ipak ići tako daleko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:19