DOBRI SAVJETI

Kako postići da svi keksi izgledaju jednako baš svaki put? Trebat će vam čaša i dvije sekunde vremena

 Unsplash/
Kada kekse izvadite iz pećnice, u ruci već spremnu držite čašu ili šalicu

Koliko ste se puta, kada biste se upustili u pripremu keksa, razočarali finalnim oblikom koji nimalo ne sliči onom na fotografijama iz kuharica? Naime, bez obzira stavite li jednaku količinu smjese na točno određeno mjesto u posudi za pečenje, velika je vjerojatnost da će baš svaki keks poprimiti drugačiji oblik, što može biti pomalo frustrirajuće, posebice ako pažnju uvijek posvećujete i najmanjim detaljima.

image
Unsplash/

No, jeste li znali da postoji više nego jednostavan trik pomoću kojeg ćete uvijek dobiti uniformirane kekse bez obzira na vrstu? Sve što vam treba je jedna staklena čaša, keramička šalica ili veći kalup za kekse. Kada su keksi pečeni i kada ih izvadite i pećnice, dok su još vrući, oko svakog stavite čašu, šalicu ili kalup i kružnim pokretima oblikujte ih u pravilan oblik. Bit će dovoljno svakom keksu posvetiti tek dvije sekunde kako biste ih oblikovali, a zatim se baciti na ostatak kako se ne bi prebrzo ohladili, a samim time i stvrdnuli. Postupak pogledajte u videu.

Jedino važno kod ovog trika je da koristite čašu ili šalicu većeg promjera od veličine keksa kako ih, logično, ne biste oštetili. A kad već razmišljate o pripremi hrskavih, slatkih zalogaja, svakako bacite oko i na naše omiljene recepte za kekse s orašastim plodovima te čokoladne kekse s heljdom.

KEKSI S BADEMIMA, LJEŠNJACIMA I ORASIMA

Trebat će vam:

125 g maslaca

100 g smeđeg šećera (može i obični, bit će dovoljno 85 - 90 g)
2 vrećice vanilin šećera
175 g brašna
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
100 g nasjeckane čokolade
1 šalica (2,5 dl) nasjeckanih oraha, badema i lješnjaka

Priprema:

Prvo nasjeckajte orahe, bademe i lješnjake, ugrubo pomoću noža. Isto učinite i s čokoladom, a možete koristiti i čokoladne kapljice kojih ima u većini dućana. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, onu s ventilatorom na 160. Izradite omekšali maslac sa šećerom, vanilin šećerom i solju u pjenastu smjesu. Dodajte jaje i izradite mikserom. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa tu suhu smjesu dodajte mokroj, a zatim pridodajte i orašaste plodove i čokoladu. Dobro promiješajte pa pomoću vlažne žličice na papir za pečenje slažite hrpice tijesta veličine oraha. Svaku od njih nježno pritisnite žličicom. Ne zaboravite na razmak između keksa jer će se pečenjem povećavati. Pecite oko 10 do 12 minuta.

image
Berislava Picek/Cropix/

ČOKOLADNI KEKSI S HELJDOM

Trebat će vam:

110 g maslaca

2 jaja

100 g smeđeg šećera

100 g bijelog šećera

130 g bijelog brašna

70 g heljdinog brašna

2 žličice praška za pecivo

2 žličice ekstrakta vanilije

1 žličica soli

1-2 šake heljde

150 g tamne čokolade

ulje za prženje

krupna sol ili cvijet soli za posipanje

Priprema:

Maslac otopite i pustite da posmeđi te poprimi orašasti miris. Ohladite ga pa izmiksajte s bijelim i smeđim šećerom. Miksajte dok se ne povežu, a zatim dodajte jaja i miksajte još 2 minute dok ne dobijete blijedožutu, prozračnu smjesu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i pomiješajte špatulom. Ako je tijesto previše tekuće, dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerivati jer će se stisnuti dok bude na hladnom. Tada će ga biti lakše oblikovati u kuglice, odnosno kekse. Čokoladu nasjeckajte na komadiće i umiješajte u smjesu. Kokice od heljde napravite tako da heljdu ubacite u malo vrućeg ulja (ne trebaju plivati, u manjoj tavi pecite na dovoljnoj količini ulja da prekrije površinu) i pustite da pukne. Ostat će sitna, ali jasno ćete vidjeti kad je pukla. Procijedite, stavite na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće, a zatim ih stavite u smjesu za kekse. Dodajte i sol. Smjesu stavite u hladnjak na barem dva sata, a najbolje preko noći. Kekse na papir za pečenje vadite žlicom za sladoled i pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Dok su još vrući, kekse pospite cvijetom soli, pustite da se ohlade i poslužite uz čašu mlijeka.

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:24