KUHAJ BRŽE

Jede vam se banana bread, ali u košari s voćem imate samo zelene banane? Ovaj trik pali

Nekoliko dobrih savjeta kako zelenu bananu pretovoriti u sladak, meki plod, idealan za pripremu omiljene slastice

U slučaju da vam još uvijek nije dovoljno slatkog i baš vam se ovih dana jede sočan banana bread s komadićima čokolade, ne brinite, to je sasvim u redu. Blagdani su, vrijeme je uživanja u hrani i kriška ili dvije mnogima omiljene slastice neće napraviti preveliku razliku. O zdravijim navikama ionako ćete razmišljati kad napokon uđemo u novu, 2024. godinu. Jedini problem na koji biste sada još mogli naići jest to da vam banane nisu dovoljno zrele za pripremu sočnog slatkog kruha. No, ne brinite, čak i ako u košari s voćem imate pomalo zelenkaste primjerke, sve to vrlo lako možete riješiti.

PROVJERENI RECEPT ZA BANANA BREAD S KOMADIĆIMA ČOKOLADE

image
Neja Markicevic/Cropix/

KAKVA UOPĆE TREBA BITI BANANA ZA BANANA BREAD?

Kada tek kupljene, jarko žute, pa čak i pomalo zelenkaste banane u košari za voće stoje tjedan dana, poprimit će tamne mrlje i postat će mekše. Upravo u tom trenutku, kada plod postane dovoljno mekan, gotovo kašast, idealan je za pripremu slatkog kruha od banane. Bit će slađi od onih blago zelenkastih plodova, zbog čega će biti odličan dodatak kolačima, a uz to dat će im i na sočnosti te intenzivnijem okusu.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KAKO POSTIĆI DA BANANA BUDE SLAĐA U ŠTO KRAĆEM VREMENU?

Osim čekanjem tri do sedam dana, koje se može učiniti kao cijela vječnost ako vam se u trenutku baš jako jede slatki kruh s bananama, postoji nekoliko načina kako ubrzati proces i meku, slađu bananu dobiti još prije. Jedan od načina može biti, savjetuje ekipa iz Bon Appetita, spremiti bananu u papirnatu u vrećicu. Na taj će način omekšati u roku od dva dana, dok će spremanje u plastičnu vrećicu cijeli proces usporiti.

RECEPT ZA BISKVIT OD BANANA

image
Berislava Picek/

U slučaju da vam je prezrela banana potrebna u roku od 10 minuta, okrenite se pećnici. Rasporedite banane u kori po papiru za pečenje i pecite ih pet do deset minuta na 120 stupnjeva. Banane se trebaju samo kratko zagrijati, a potom će postati mekane. Ako želite kašaste banane, pecite ih do sat vremena. Tada će njihova kora u potpunosti pocrniti, a plod će postati nevjerojatno sladak, poput kakvog dobrog slatkiša. Dobro je upamtiti i kako se pri pečenju banane smanjuju pa svakako u pećnicu ubacite duplu količinu od one koja vam je potrebna za pripremu slastice.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Na kraju, još brža metoda bit će ubaciti bananu u mikrovalnu. Iako na ovaj način plod neće postati previše sladak, kao što bi se to dogodilo da dozrije prirodnim putem ili pečenjem u pećnici, postat će mekši i njime će biti lakše baratati. Banane u mikrovalnoj pećnici držite u intervalima od 30-ak sekundi dok ne postignete željeni učinak, poručuju iz Bon Appetita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:31