Ljeto u čaši

Dosta vam je piva, sokova i klasičnog vina? Imamo tri osvježavajuća kandidata koje morate nabaviti za iduće druženje

Mogu se naručiti online, ali i pronaći u specijaliziranim dućanima

Vrijeme je roštiljanja, piknika, odlazaka na plažu i općenito druženja na otvorenom, a ako su vam dosadili sokovi, pivo i klasično vino, dobro će vam doći preporuke za nekoliko provjereno osvježavajućih bezalkoholnih i alkoholnih pića koja vrijedi isprobati. Neovisno slavite li neku posebnu prigodu ili samo uživate u ljetnim danima, prije nego idući put okupite društvo, pokušajte nabaviti bar jednu od ovih boca kako biste unijeli malo iznenađenja i novosti u svoj repertoar. Pritom neke od ovih prijedloga vrijedi i inače imati u hladnjaku pa nemojte puno dvojiti, nego ih potražite već idućom prilikom.

Crobucha Kombucha, klasik ili limun-đumbir

Cijena: 2,80 eura
Gdje kupiti: dućani Mrkvica, Ambasada, Proljeće, Friškoteka i druge lokacije

Osim što Crobuchu Kombuchu može probati u pojedinim kafićima u Zagrebu kao što su Botaničar, Močvara ili Bonk, ovu se ukusnu mješavinu slatko-kiselkastog, fermentiranog čaja i probiotičkih kultura može naručiti online ili kupiti u dućanima kao što su Mrkvica, Friškoteka, Ambasada ili Spicy days. Nude više odličnih okusa (lavanda, kadulja, jagoda, bazga, klasik i limun-đumbir), no naši favoriti su klasična kombucha u koju dodaju tek malo limunske trave, kao i limun-đumbir. Ovo piće je blagotvorno za zdravlje jer je riječ o nepasteriziranom bezalkoholnom piću (doseže do 0,5 posto alkohola) punom dobrih bakterija koje pogodno djeluju na probavu, a usto je prepuno okusa, lagano brideće i svakako osvježavajuće. Poslužite uz roštilj i lagane ljetne salate.

image

Crobucha kombucha

Privatna arhiva

Meinklang, pjenušac Epic

Cijena: 13,50 eura
Gdje kupiti: Nesputana vina, Ul. Jurja Žerjavića 7/2, Zagreb

Ovaj smo austrijski pjenušac isprobali po prvi put na jednom poslovnom događanju, a toliko nas je oduševio da je sada na popisu omiljenih poklona za sve koji uživaju u vinu i vole istraživati. Lagan i svjež, kada je dobro ohlađen predstavlja nezahtjevno, ukusno i zabavno piće. Riječ je o biodinamičkom vinu, no svidjet će se i onima koji za sada još zaziru od takozvanih prirodnih vina. Može se nabaviti za sada samo u Nesputanim vinima, ali i kušati u nekim zagrebačkim restoranima, ovisno o zalihama. “Definitivno ga se može poslužiti uz neki lagani brunch, a odlično prolazi i uz masniju azijsku hranu jer je jako mirisan zbog muškata i citrusan zbog graševine”, objasnila nam je Izabela Andrašić iz zagrebačkih Nesputanih vina kad smo je pitali za preporuku. Istaknula je da je ovaj prirodni pjenušac zahvalan za sparivanje jer ima nizak postotak alkohola (10,5% alk.) tako da u svako doba dana prolazi, a bez problema se u njemu može uživati i bez hrane.
image

Prirodni pjenušac Meinklang Epic

Privatna arhiva

Buzdovan, Buna

Cijena: 13,50 eura
Gdje kupiti: Ambasada, Ul. Crvenog križa 31, Zagreb, Nesputana vina, Ul. Jurja Žerjavića 7/2, Zagreb

Kad vam nije do vina, a želite popiti nešto osvježavajuće što ima alkohola u sebi, razmotrite domaći cider! Jedini hrvatski proizvođač cidera Buzdovan u ponudi ima, osim klasičnih komercijalnih inačica cidera s okusima i jednu pravu poslasticu. Buna je cider u čijoj izradi koriste devet organski uzgojenih starih sorti jabuka, a posljednja berba Bune 2022 čak je osvojila srebro na Međunarodnom natjecanju prirodnih cidera 2023. na Madeiri. Sam cider je suh, s visokim kiselinama i 7,3% alk. Među aromama koje se javljaju svakako su agrumi poput naranči, a citrusni okus se zadržava u ustima što čini ovaj cider vrlo osvježavajućim. Ako Bunu želite poslužiti uz hranu, odlično će se slagati sa srednje jakim sirevima, kao i raznim ribljim jelima, od tjestenine s lososom, bakalarom ili čak dimljenom pastrvom.
image

Domaći cider Buzdovan, Buna 2022

Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:41