elektrifikacija

Povijesni trenutak: Prva induktivna cesta punila električna vozila u vožnji

Ispituju se moguće dugoročne mogućnosti za integraciju ove tehnologije u javnom prijevozu

Induktivna cesta u Detroitu

 Youtube screenshot

Sličnih pokušaja već smo vidjeli i u nekim europskim zemljama, a sada je Detroit, poznat i kao Motor City, postao "poligonom" prve induktivne (bežične) ceste u Sjevernoj Americi koja može bežično puniti električna vozila dok se kreću. Na dijelu 14. ulice na dionici od četvrt milje postavljena je tehnološki napredna cesta, kao početak nečeg velikog što se planira u električnom prijevozu u budućnosti.

Impregnirana bakrenim žicama obloženim gumom, 14. ulica omogućuje induktivno punjenje električnih vozila u prolazu. Ova inovativna tehnologija, instalirana od strane izraelske tvrtke Electreon, ne samo da može pomoći u smanjenju baterijskih kapaciteta električnih vozila, već i smanjiti njihov utjecaj na infrastrukturu.

Iako se trenutno privatna električna vozila ne mogu puniti na ovoj cesti bez posebnog prijamnika, nedavna javna demonstracija tehnologije pokazala je da se posebno modificirani električni kombi Ford E-Transit mogao brzo puniti brzinom od 16 kW dok se kretao cestom devet milja na sat. Izvršni direktor Michigan Centrala, Joshua Sirefman, ističe da, iako ovo možda djeluje kao mali korak, predstavlja ogroman iskorak u električnom prijevozu. "Implikacije su doista zapanjujuće," dodaje Sirefman.

Projekt je nazvan revolucionarnim od strane direktora Odjela za promet Michigana, Brada Wiefericha, koji je istaknuo da je ovo "odskočna daska" za učenje o implementaciji tehnologije s mogućnostima za buduće proširenje. Izgradnja ove dionice 14. ulice koštala je državu 1,9 milijuna dolara, dok su Electreon i njegovi partneri uložili 4 milijuna dolara.

Stefan Tongur, potpredsjednik poslovnog razvoja u Electreonu, osigurava da su induktivne ceste sigurne za sve sudionike u prometu, uključujući druga vozila i pješake. Svaka zavojnica je zasebno povezana i puni se samo kada vozilo sa senzorom pređe preko nje, dok je površina ceste običan asfalt.

U svibnju ove godine, Electreon je testirao Toyota RAV4 Prime vozilo na induktivnom punjenju, vozeći više od 100 sati bez zaustavljanja. Vozilo, čija baterija od 18 kWh omogućuje prijeđenih samo 42 milje prema EPA-i, uspješno je prešlo impresivnih 1207 milja zahvaljujući inovativnoj cesti.

Radovi na 14. ulici u Detroitu nastavit će se do kraja godine, dok Maryland Department of Transportation (MDOT) planira opsežna testiranja sustava početkom 2024. godine. Projekt će se temeljito proučiti kako bi se identificirale potencijalne dugoročne mogućnosti za integraciju ove tehnologije u javni prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:55