Pick-up zvijer

Elon Musk objavio novi video svog Cyberbeasta od 100.000 dolara: U utrci ubrzanja pobijedio je Porsche 911, ali kako!

Konačno je stigao taj dan. Tesla Cybertruck je u prodaji. Treba 2,7 sekundi do 100 km/h i ima 547 km dosega

Tesla Cybertruck protiv Porschea 911

 Youtube screenshot

Tesla Motors je danas kupcima isporučio prve Cybertruck modele na događaju koji je organiziran u Tesla gigatvornici u Austinu, Texas (SAD). Proizvođač automobila je otkrio da će serijska verzija dugo očekivanog i dugo odgađanog, potpuno električnog kamiona moći vući gotovo 5 tona i ubrzati do 100 km/h iz stajanja za samo 2,6 sekundi u najsnažnijoj varijanti.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je nakon kratke prezentacije vlasnicima predstavio prve primjerke za isporuku, te je predstavio njihove sposobnosti. "Cybertruck je križanac između modela iz filma "Blade Runner" (1982.) i modela Wet Nellie, amfibije viđene u filmu "Špijun koji me volio", rekao je Elon Musk. "Bolji je od pick-upa i bolji od sportskog vozila, on je sve u jednom", opisao je vlasnik ne štedeći na hvalama performansi svog vozila.

A koliko su njegovi elektromotori moćni moglo se vidjeti iz neobične prezentacije - na utrci ubrzanja na četvrt milje, Cybertrucka protiv novog Porschea 911 s tim da je Cybertruck na prikolici vukao još jedan Porsche 911 - i pobijedio! Četvrt milje prelazi za 11 sekundi.

Takva snaga i golemi okretni moment koji je dostupan odmah, demonstrirana je u usporedbi vuče golemog građevinskog stroja protiv dizelskog Forda F-350 te električnih pick-upova Riviana R1T i Forda F-150 Lightning.

Neobični Muskov futuristički pick-up od nehrđajućeg čelika pobijedio je i u toj usporedbi. To je bitno za američko tržište jer tamo kupci jako cijeni pick-up vozila i na njima proizvođači ubiru najveće marže.

Iz Tesle su dodali i da će njihov kamionet biti sposoban i izvan asfalta, gdje će mu njegove 35-inčne gume za sve terene i zračni ovjes jako pomoći.

Početni model Cybertrucka stajat će 60.990 dolara, znatno više od F-150 Lightning koje se može kupiti za 50.000 dolara, a Tesla za sada nudi dvije skuplje varijante: prvu za 79.990 dolara, a drugu za 99.990 dolara koja može dosegnuti 210 km/h.

Kako je nastajao Cybertruck

Pregleda najvažnijih podataka koji su objavljeni nakon prve svečane isporuke Cybertrucka kupcima koju je vodio sam Musk

Prije više od četiri godine, odnosno 21. studenoga 2019., svijet je upoznao nevjerojatni Tesla Cybertruck. Tada je to još bio konceptni model "svemirskog" pick-up kamioneta koji je obećavao veliki doseg, vrhunske performanse i relativno nisku cijenu. Musk je tada obećao da se izgled neće mijenjati, i to je svakako održano, no ispunjava li Cybertruck još uvijek ostala obećanja dana svijetu prije pandemije?

image

Elon Musk

Profimedia

Evo kratkog pregleda najvažnijih podataka koji su objavljeni nakon prve svečane isporuke kupcima koju je vodio sam Musk. Cybertruck se proizvodi u Teslinoj tvornici u teksaškom gradu Austinu. Najsnažniji model razvija 845 konjskih snaga, zahvaljujući pogonu s tri motora u top izvedbi Cyberbeast. Ako vam je to malo previše, nudi se i izvedba s dva motora i pogonom na sve kotače koja razvija 600 KS. Cybertruck s jednim motorom i stražnjim pogonom neće stići do 2025., a za sada nema detalja o njegovoj snazi.

Musk je otkrio Cybertruckovu masu koja iznosi nevjerojatnih 3084 kilograma u top izvedbi. Tvrtka tvrdi da Cyberbeast sa svojih 845 KS do 100 km/h ubrzava za samo 2,7 sekundi, što je definitivno "Ferrari razina". Impresivno je i vrijeme potrebno za prelazak četvrt milje koje iznosi manje od 11 sekundi. Verzija s dva motora i 600 KS malo je sporija i postiže 100 km/h za "manje od 4,3 sekunde". Iako snaga za osnovnu verziju s jednim motorom i stražnjim pogonom nije objavljena, Teslina web stranica pokazuje vrijeme ubrzanja do 100 km/h za "manje od 6,7 sekundi".

image

Tesla Cybertruck

Tesla

Što se tiče dosega, tu su vrijednosti malo drugačije nego što su bile 2019. godine. Model s najvećim dosegom koji je trenutačno najavljen je verzija s dva motora, s procjenom od 547 km po američkom EPA standardu mjerenja potrošnje koji je nešto stroži od WLTP-a. Cyberbeast je sa svojih 515 km blizu, unatoč značajno većoj snazi. Verzija s jednim motorom ima procijenjeni doseg od 402 km, pa će očito imati manju bateriju. Nikakvi konkretni podaci o kapacitetu baterije nisu objavljeni.

Objavljene su i cijene, no za sada samo za tržište SAD-a. Osnovni Cybertruck s jednim motorom koštat će od 60.990 dolara, iako neće biti dostupan prije 2025. godine, a do tada bi se dosta toga moglo promijeniti. Verzija s pogonom na sve kotače i 600 KS, znatno je skuplja s cijenom od 79.990 dolara. Top verzija Cyberbeast je najskuplja i košta od 99.990 dolara.

image

Tesla Cybertruck

Tesla

Koja obećanja je Tesla onda održala? Musk je 2019. rekao da će Cybertruck biti dostupan u formatu s jednim, dva i tri motora. Konkretna izlazna snaga tada nije spomenuta, ali pričalo se o brojci od 800 KS i 3 sekunde do 100 km/h. Sve ovo je i nadmašeno. Vezano uz doseg, koncept iz 2019. obećavao je 402 km za osnovnu verziju, zatim verziju s dosegom od 483 km i onu s dugim dosegom od 805 km. Doseg je u seriji očito daleko od najveće obećane vrijednosti, no možda Tesla radi i na nekoj Long Range izvedbi.

Što se tiče cijene, tu su obećanja opasno pregažena. Protekle četiri godine inflacija je bila ogromna. Iako je Musk rekao da će Cybertruck imati početnu cijenu od 39.900 dolara, sada je osnovni model skuplji čak 21.000 dolara, i uz to ga još ni nema. Jedina trenutno dostupna verzija čak je dvostruko skuplja od obećane cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 21:32