VELIKI POVRATAK

Lada unutar grupe Renault u velikom zamahu: Ovo je prva skica nove Nive koja stiže za 3 godine

Prema teaseru, možemo zaključiti kako će nova Lada Niva zadržati prepoznatljive dizajnerske elemente aktualnog modela
Nova Lada Niva teaser
 AvtoVAZ

Lada trenutno prolazi kroz opsežnu transformaciju unutar grupe Renault te do 2025. Rusi najavljuju četiri potpuno nova modela. Od njih, danas potvrđeno, jedan će biti potpuno nova generacija kultnog terenca Niva 2024. godine, kao što to pokazuje prvi službeni teaser Lade.

Godinu dana kasnije, dakle 2025. godine stiže i novi SUV iz segmenta C, koji će izaći u isto vrijeme kada i serijska Dacia Bigster. Ta će dva modela dijeliti istu platformu CMF-B, koju također koriste najnoviji Logan i Sandero, kao i Renault modeli Clio i Captur te Nissani Juke i Note.

Prema teaseru, možemo zaključiti kako će buduća Lada Niva zadržati dizajnerske elemente aktualnog modela, poput karakterističnog prednjeg kraja koji poznajemo već desetljećima u nepromijenjenom izdanju. Nadalje, u cjelini, nova Niva djeluje kompaktno, robusno i sposobno. Ipak, jedna velika razlika: potpuno novi model imat će po dvoja vrata na svakom boku umjesto po jedna kao kod sadašnjeg modela.

Prema skici, čini se da stražnja vrata pritom nemaju tradicionalne ručke, već sakrivene, ugrađeni negdje uz okvir kao na Nissanu Jukeu, no to ne znači da će tako ostati i kod serijskog modela. Što se tiče dizajna stražnjeg kraja, pogonskih sklopova, tehnologije, cijena i svega ostalog, za sada još ništa nije poznato.

Ipak, na kraju očekujemo moderan proizvod, s pristojnom tehnologijom za sigurnost i praktičnosti uz pristupačnu cijenu premda neće biti lak posao napraviti nasljednika istinske legende, jednako sposobnog na terenu te jednako izdržljivog.

image
Nova Lada Niva teaser
AvtoVAZ

Inače, AvtoVAZ-ova marka Lada trenutno predvodi rusko tržište s preko 20 posto tržišnog udjela zahvaljujući svojim modelima Granta i Vesta. Unutar Renault Grupe, Lada i Dacia ostat će odvojene tvrtke, no obje će imati proizvode temeljene na prethodno spomenutoj platformi CMF-B.

Zajedno će dva proizvođača automobila godišnje proizvoditi više od milijun automobila na CMF-B platformi, smanjujući broj korištenih platformi s četiri na jednu, a broj karoserija s 18 na 11.

"U okviru novoobjavljene strategije "Renaulution" grupe Renault, AvtoVAZ donosi svjež i snažan poslovni model i konkurentnost u novo predstavljenu poslovnu jedinicu "Dacia & Lada".

Lansiranje posve nove Nive 2024. godine definitivno će označiti važan dan za Ladu u Rusiji, ali otvorit će i nove horizonte za marku “, rekao je Yves Caracatzanis, izvršni direktor grupe AvtoVAZ. Prema planovima grupe Renault, želi se osloboditi puni potencijal Lade i Dacije i to na većini međunarodnih tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:38