KRAJ PROIZVODNJE

Tužna strana povratka legendarnog Renaulta 5: gradski bombončić odlazi u povijest

Odluka se poklapa s prekidom partnerstva s Daimlerom za proizvodnju Twinga i Smarta, pa bi samostalni razvoj Twinga bio skuplji

U sklopu elektrifikacije flote Renault planira vratiti Renault 5 u život, ali u električnoj verziji. Nažalost, uz povratak legende iz Renaulta dolazi i tužna vijest. Francuzi naime gase proizvodnju gradskog mališana Twinga iako je prošle godine prodan u više od 42 tisuće primjeraka. Ovakvu odluku potvrdio je i predsjednik uprave Renaulta Luca de Meo.

image
Foto: Renault

U svojoj izjavio de Meo je naveo da Renault u potpunosti napušta A segment tržišta automobila. Sve rigorozniji standardi Europske unije po pitanju emisija štetnih plinova i potencijalno izumiranje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem odigrali su važnu ulogu u donošenju ove odluke.

Problem je u tome što restrikcije koje nameće Europska unija najviše utječe na male automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem jer svaka nova restrikcija uzima komadić profita proizvođačima. Ovo sve se poklopilo sa prekidom partnerstva koje je Renault imao s Daimlerom za proizvodnju Twinga i Smarta u susjednoj Sloveniji, pa bi samostalni razvoj nove generacije Twinga bio puno skuplji.

Čini se da je Twingova sudbina zapečaćena, ali valja vidjeti na koji način Renault planira zamijeniti gradskog mališana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:37