VIDEO

Američki obračun: Mustang Shelby GT500 i Corvette Z06 odmjerili snage na ravnoj liniji

Cilj je bio testirati ubrzanje, kočenje i skretanje - a jedan od tih automobila je mnogo brži od drugog

Chevrolet Corvette Z06 i Ford Mustang Shelby GT500

 YouTube Screenshot

Chevrolet Corvette Z06 i Ford Shelby Mustang GT500 nalaze se na vrhu svake od svojih linija. To su dva zlokobna automobila američkih performansi i u nedavnom videu YouTube kanala Edmund Cars odmjerili su snage. Cilj je bio testirati ubrzanje, kočenje i skretanje - a jedan od tih automobila je mnogo brži od drugog.

To bi moglo biti pomalo iznenađujuće jer na papiru ovi automobili dijele jednu vitalnu statistiku. Corvette nosi 2,75 kilograma po KS, dok Mustang nosi 2,74 kg po KS. Naravno, Corvette ima 678 KS (499 kW), a Shelby 769 KS (566 kW), iako je Corvette nešto lakša.

U slučaju da niste još vidjeli "U-drag" race, objasnit ćemo vam ukratko. Automobili se poredaju kao i na svakoj drugoj drag utrci, ali nakon četvrt milje (402 m) moraju usporiti, okrenuti se i juriti natrag do startne linije. U biti, imamo priliku vidjeti svaki glavni aspekt njihove izvedbe u jednoj utrci.

Budući da svaki automobil ima pogon na stražnje kotače, moglo bi se pomisliti da će ubrzanje biti slično, ipak to nije tako. Corvette se odvaja od Mustanga s linije, i u vrijeme kočenja, Corvette opet ima prednost što joj daje prednost u ponovnom odvajanju od povratne linije.

Zapravo, Corvette izvodi isti trik dva puta i odnosi kući dominantnu pobjedu od 2-0. To je drugi najbrži automobil koji je ikada završio ovaj test s vremenom od 31,3 sekunde i do sada je sporiji samo od McLarena 765LT. Britanski superautomobil napravio je isti podvig za 29,6 sekundi.

Fordovo najbrže vrijeme bilo je 32,1 sekundu. Završio je utrku brzinom od 238 km/h u usporedbi s Corvetteom koja je završila pri brzini od 233,68 km/h. Niti jedan nije ni blizu McLarenu, koji je uspio završiti na 255 km/h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:18