POLICIJA U AKCIJI

Prava pošast i dobra zarada: Pronađeni ukradeni katalizatori u vrijednosti 4,7 milijuna kuna!

Katalizatori određenih automobila imaju više plemenitih metala, poput hibrida, pa se kod takvih modela i najviše kradu
Ukradeni katalizatori
 SCV Sheriff, Profimedia

Za one koji to još ne znaju, katalizator prosječnog automobila prepun je vrijednih plemenitih metala poput platine, a katalizatori određenih automobila imaju više plemenitih metala, poput hibridnih modela, pa se takvi i najviše kradu.

Krađe katalizatora nisu rijetkost ni kod nas, a posebno je to izražen problem u Kaliforniji, gdje su se policajci uz sve ostale dobro poznate oblike kriminala, u posljednje vrijeme počeli ozbiljno baviti i kradljivcima katalizatora.

Tako su u srijedu ljudi ureda šerifa iz grada Santa Clarita, okruga Los Angeles, u velikoj akciji na četiri različite lokacije pronašli 250 ukradenih katalizatora, 100.000 dolara u gotovini, jedno ilegalno vatreno oružje, a uhićeno je ukupno 19 osoba.

Osim spomenutog novca zarađenog preprodajom metala iz katalizatora, ukupna vrijednost pronađenih katalizatora na crnom tržištu plemenitih kovina, prema izvješću policije iznosi čak 750.000 dolara ili preračunato 4,7 milijuna kuna.

Nevjerojatno, ali ovakvi iznosi zapljenjene robe do sad su se vezali uz drogu ili nakit, no da ovaj "biznis" veže sve više kriminalnih skupina, ponajviše na žalost vozača.

Možda je matematika policije ipak pomalo nategnuta jer prema nekim izvorima najvrjedniji katalizatori, oni skinuti s Toyote Prius, na crnom tržištu vrijede najviše od 1600 do 2750 dolara. Takvi su na cijeni jer sadrže najveću koncentraciju plemenitih metala od svih modela na cestama. Posebice u Kaliforniji, Prius nije nikakva rijetkost i vrlo je popularan model.

Uz sve to, katalizatori se lako se i brzo kradu jer su kompaktni te se "skidaju" jednostavnim rezanjem klipnom pilom i podizanjem Priusa dizalicom. Ostala vozila popularna kod kradljivaca katalizatora su svi SUV modeli i kamioneti jer nije potrebna dizalica kako bi se prišlo podnici vozila.

Policija zato vozačima predlaže nekoliko načina za sprječavanje krađe katalizatora ili barem otežavanja posla lopovima.
Možete parkirati na dobro osvijetljenom mjestu sa sigurnosnom kamerom, utisnuti broj vaše registarske pločice na katalizator u slučaju da bude ukraden pa pronađen, ili zavariti zaštitni kavez na katalizator.

Zanimljivo, postoji i čitavo tržište zaštitnih elemenata za sprječavanje krađe katalizatora, a Toyota svoj Prius odnedavno već u tvornici oprema zaštitom.

Ni kod nas krađe katalizatora nisu rijetkost, a tim se poslom bavi sve više kriminalnih skupina. Tako je primjerice, početkom rujna prošle godine Policijska uprava Primorsko-goranske županije objavila rezultate kriminalističkog istraživanja kojim su bila obuhvaćena šestorica hrvatskih državljana. Četvorica od njih osumnjičeni su da su na području Rijeke, te u tri navrata na otoku Krku ukrali čak 25 katalizatora s automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:25