PRAVA POŠAST

Četvorica ukrala 25 komada: kako je Rijeka postala prijestolnica drskih krađa katalizatora

Plemeniti metali, sve veći broj otkupljivača, kao i lakoća kojom se mogu skinuti s automobila uzroci su povećanog broja krađa
Ilustracija, kradljivci
 Screenshot

U prvih šest mjeseci ove godine hrvatska policija evidentirala je 321 slučaj otuđenja motornog vozila dok je u istom razdoblju 2019. godine evidentirano 438 takvih slučajeva. Riječ je o smanjenju od 26,7 posto koje dijelom možemo pripisati koroni, no trend je zapravo suprotan. Naime, u 2019. je evidentirano 940 krađa motornih vozila, dok je u 2018. godini taj broj iznosio 859.

Istodobno, krađa pojedinih dijelova s vozila u dosadašnjim policijskim statistikama nije bila posebno zastupljena budući da se radilo o manjim brojkama, iz čega se moglo iščitati da ne postoje kriminalne skupine specijalizirane za krađe pojedinih auto-dijelova na području Hrvatske. Nažalost, stvari se mijenjaju što su na svojoj koži osjetili vlasnici vozila na području Primorsko-goranske županije, a svjedoče tome i rezultati dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja provedenih na području Rijeke, Krka, Delnica i Crikvenice.

image
Katalitički pretvarači
Željko Puhovski/CROPIX

Početkom rujna Policijska uprava Primorsko-goranske županije objavila je rezultate kriminalističkog istraživanja kojim su bila obuhvaćena šestorica hrvatskih državljana. Četvorica od njih tijekom srpnja i kolovoza ove godine na području Rijeke, te u tri navrata na otoku Krku, krali su katalizatore. Policija ih sumnjiči za počinjenje 25 kaznenih djela krađa pri čemu su stradala prvenstveno osobna vozila marki Volkswagen i Opel, ali katalizatori su se krali i s Fiata, Audija, Mercedesa, Renaulta i Škodi. Preostala dvojica osumnjičenika sumnjiče se za počinjenje kaznenih djela prikrivanja, budući da su otkupljivali ukradene katalizatore u namjeri daljnje prodaje i stjecanja protupravne imovinske koristi, iako su znali da su navedeni predmeti prethodno otuđeni.

image
Katalitički pretvarači
Željko Puhovski/CROPIX

Prema procjeni policije sveukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima spomenute šestorke procjenjuje se na šezdesetak tisuća kuna, a šteta po katalizatoru kreće se oko 1500 kuna.
Krađe katalizatora u Europi su prava pošast. U Engleskoj i Walesu prošle godine ukradeno je 13.000 katalizatora, što je čak 10.000 više u odnosu na 2018. Ukradena roba uglavnom se s Otoka šalje u druge europske države gdje se s njih skidaju vrijedni materijali - paladij, rodij i platina. Hrvatski slučaji uglavnom su vezani za preprodaju, ali i pojavu otkupljivača koji se oglašavaju, pa čak i imaju svoje internetske stranice s objavljenim cjenicima za pojedine modele katalizatora.
Posljednja policijska akcija nije jedina, a po svemu sudeći neće biti ni posljednja.


Početkom godine opatijski policajci u suradnji s kolegama s Krka uhvatili su trojicu hrvatskih državljana koji su se sumnjičili za ista djela. Dvojica od njih tijekom prosinca prošle godine su u više navrata provalili u prostore s auto-otpadom na širem području Matulja te u nekoliko mjesta na području otoka Krka gdje su demontirali i otuđili na desetke komada katalizatora.

Ukratko
Cijena katalizatora je zahtjevna stavka. Primjerice za 20 godina star Fiat Punto cijena zamjenskog katalizatora premašuje 2000 kn, što je razlog da dio ukradene robe ponovno završava na automobilima

Pojedini otkupljivači katalizatora koji se oglašavaju putem društvenih mreža i interneta pritom nudeći na uvid cjenik za pojedine modele, djelatnost često proširuju i na ostale elemente poput DPF filtera

Dizalica i električna pila, alat je kojim lopovi kreću u krađu katalizatora koji se zbog visokih temperatura koje razvija tijekom rada motora često nalazi ispod podnice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 14:05