KLIMATSKE PROMJENE

Volvo je protiv zabrane benzinaca i dizelaša 2035. Napuštaju udrugu proizvođača automobila

Volvo se zalagao da EU izglasa zabranu od 2030. godine, no Europski parlament glasao je za mnogo blaži ACEA-in pristup

Volvo C40 Recharge

 Volvo

Volvo nije zadovoljan odlukom kojom se od 2035. u EU zabranjuje proizvodnja novih automobila koji koriste fosilna goriva. I dok većinama proizvođača podržava tu odluku, uz neke koji joj se potiho protive jer je previše stroga, Volvo tu odluku smatra previše blagom. Zbog toga je švedski proizvođač donio drastičnu odluku, povući će se iz Europske udruge proizvođača automobila ACEA.

image

Testiranje bežičnog punjenja, XC40 Recharge

Volvo

ACEA je bazirana u Belgiji i okuplja sve najvažnije proizvođače koji prodaju i proizvode automobile u Europi. Članovi ACEA-e su trenutno BMW grupa, Ferrari, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Mercedes, Renault grupa, Stellantis, Toyota, Volkswagen grupa i Volvo.

image

Proizvodnja Volva C40 Recharge

Profimedia

Od kraja ove godine u tom društvu više neće biti Volva koji se ne slaže s ACEA-inom strategijom za postizanje nulte emisije CO2 u cestovnom prometu. Volvo se obavezao da će već do 2030. potpuno eliminirati automobile koji emitiraju CO2 iz svoje ponude.

image

Testiranje bežičnog punjenja, XC40 Recharge

Volvo

Volvo se zalagao da EU izglasa zabranu od 2030. godine, no Europski parlament glasao je za mnogo blaži ACEA-in pristup sa zabranom od 2035. i iznimkama koje bi i dalje mogle održati automobile s benzinskim i dizelskim motorima “na životu”.

image

Hakan Samuelsson, Izvršni direktor Volva

Profimedia

ACEA se zbog ovog našla u nenadnim problemima. Već ranije Stellantis je najavio napuštanje udruge zbog svojeg novog pristupa rješavanja izazova i problema mobilnosti budućnosti i udaljavanja od tradicionalnog lobiranja kakvo ACEA inače provodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:28