PROBLEMI I ZA FORD

Focus i Fiesta više se ne mogu naručivati. Kupci će se morati zadovoljiti s onim što je ostalo

Razlozi za smanjene proizvodnje su isti kao i kod svih drugih konkurenata, nedostatak čipova, poremećeni opskrbni lanci i rat

Ford Fiesta

 Ford

Iako je Ford prije manje od godinu dana temeljito redizajnirao Focus i Fiestu, ove modele se do daljnjega više neće moći naručivati. Zbog problema s proizvodnjom Ford je odlučio da privremeno više neće primati narudžbe za svoja dva uspješna modela, već će proizvoditi isključivo unaprijed konfigurirane verzije. To za kupce znači da neće moći samostalno birati opremu na svojem automobilu, već će se morati zadovoljiti s onim što se nudi.

Jedan glasnogovornik Forda je za Automobilwoche izjavio kako kod nekih modela imaju problema s isporukom i da se na njih čeka i do jedne godine.

image

Ford Focus

Ford

-Zbog toga smo prije nekog vremena onemogućili naručivanje za Fiestu i Focus, a raspoložive količine automobila proizvodimo kao predkonfigurirane modele zasnovane na onome što većina kupaca traži, izjavio je glasnogovornik Forda.

Rokovi isporuke za Focus i Fiestu su vrlo dugački, a tome neće pomoći ni činjenica da Ford od kolovoza planira osjetno smanjiti proizvodnju u tvornici u njemačkom Saarlouisu, s planiranih 195.000 na 117.000 automobila ove godine. Razlozi za smanjene proizvodnje su isti kao i kod svih drugih konkurenata, nedostatak čipova, poremećeni opskrbni lanci i rat u Ukrajini.

Potez Forda ne iznenađuje, jer i konkurencija se sve manje koncentrira na svoje osnovne i male modele te raspoložive dijelove i sirovine radije koristi za proizvodnju skupljih SUV-ova i električnih automobila na kojima mogu više zaraditi.

Kako se ne očekuje da će se situacija znatno poboljšati ni iduće godine, Focus bi mogao imati prilično neslavan kraj karijere s mnogo manjom proizvodnjom od očekivane. Naime, aktualni model trebao bi se proizvoditi do 2025. godine, a nakon toga Focus neće dobiti izravnog nasljednika. Prestankom proizvodnje Focusa, tvornica u Saarlouisu bit će zatvorena, a većina od sadašnjih 4600 radnika ostat će bez posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:49