stručnjak upozorava

U Sloveniji se prodaju brojni poplavljeni auti: Isplati li ih se kupiti čak i više nego upola jeftinije?

Posljednjih dana vlasnici takve aute prodaju ubrzano, a prekupci koji "love u mutnom" mogli bi ih maskirati kao da nisu vidjeli vodu

Poplava, auto, ilustracija

 CROPIX

U posljednje vrijeme na najvećem slovenskom internetskom portalu za prodaju rabljenih i novih vozila Avto.net našli su se brojni poplavljeni automobili, a prodavatelji vozila mogu naznačiti da je automobil bio poplavljen prilikom predaje oglasa.

Trenutno je u ponudi više od 90 vozila na stranicama među kojima su ona u voznom stanju, ali i u stanju koje nije za registraciju. Cijene tih automobila mogu biti i više od 50 posto niže od cijena vozila koja nisu bila potopljena, piše N1 Slovenija.

Kupovina potopljenog automobila?

No isplati li se kupiti takav automobil? Stručnjaci kažu, kupnju takvog automobila bolje je izbjegavati. No, važno je i o kakvom se automobilu radi, a prije svega koliko je i gdje sve voda dospjela. Treba naglasiti da se ovdje stvara i prilika za prekupce koji bi takav auto koliko toliko doveli u red i prodali kao "nikad poplavljen".

Ako je riječ o starim automobilima s manje elektronike, problem bi mogao biti manji, ali ako je riječ o novijim automobilima s više elektronike, problem je veći. Pogotovo ako je voda prodrla u sam automobil.

image

Poplava, auto, ilustracija

CROPIX

Zamislite da svoj laptop uronite u mutnu vodu. Takvo računalo najvjerojatnije nikada više neće raditi besprijekorno. Možemo ga očistiti, ali ne možemo ukloniti vodu i mulj koji su prodrli unutra. I izvana se vozilo može očistiti, ali mnogo je teže očistiti vodu i blato koji su ušli u sve pore, kažu stručnjaci.

Neka terenska vozila napravljena su za vožnju po vodi, ali imaju i ograničenje visine vode kroz koju mogu voziti. U posljednjim poplavama u Sloveniji uglavnom su bila poplavljena obična osobna vozila i terenska vozila koja su zaštićena samo od oborinskih voda i manjeg izlaganja vodi. Automobili imaju kanale za odvod ove vode, ali ponekad prodor vode u elektronički sustav može uzrokovati začepljenje tih kanala.

Kako izbjeći lažne prodavače?

Budući da neki automobili još uvijek rade nakon poplave, prodavač može i to zataškati i pokušati prodati automobil kao neoštećen. Stoga je bolje da oni koji se ne razumiju u automobile, ne kupuju rabljeni automobil bez pomoći nekoga stručnjaka. Znalac će lakše otkriti je li automobil bio poplavljen.

image

Poplava, auto, ilustracija

CROPIX

Prije kupnje automobil možete odvesti i na stručni pregled koji obavljaju kvalificirane tvrtke. Prilikom kupnje kupac također mora obratiti pozornost na to kada, u kojoj regiji i po kojoj cijeni se određeni automobil prodaje.

U svakom slučaju, stručnjaci savjetuju da se ne kupuje potopljeni automobil, čak i ako još radi i cijena mu je atraktivna.

Mogu biti korisni

Kako je za N1 rekao Peter Kavčič, urednik portala za transparentnu prodaju ili kupnju rabljenih automobila Doberavto.si, takvi su automobili s razlogom toliko jeftiniji pa su pogodni samo za reciklažu ili rezervne dijelove.

Čak su i čišćenje i zamjena pojedinih dijelova često prezahtjevni da bi se isplatili. No, odlučite li se na to, nema jamstva da će automobil ikada više raditi besprijekorno, pogotovo ako je noviji i ima puno elektronike.

“Problem mogu biti i zaštitni jastuci, a mogli bismo nabrajati unedogled. Neka ljudi potroše teško zarađene novce na nešto drugo ili nepotopljeni auto. Čak i ako smo u velikom iskušenju da kupimo vrlo jeftin automobil koji smo možda oduvijek željeli“, savjetuje Kavčič i dodaje da će poplavljeni automobil još neko vrijeme raditi, ali postoji velika vjerojatnost da će se uskoro početi događati kvarovi.

Kod ovakvih automobila postavlja se prije svega i pitanje sigurnosti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:35