STIŽE U EUROPU

Kineska revolucija: Superbaterija nudi doseg od 400 km nakon 10 minuta punjenja

Klijenti kineske kompanije su BMW, Daimler AG, Honda, Tesla, Toyota, Volkswagen i Volvo

Baterije za EV, ilustracija

 Profimedia

Najveći svjetski proizvođač baterija lansirao je prvu bateriju sa "superbrzim punjenjem" koja može pružiti 400 kilometara dometa za samo 10 minuta punjenja.

Kineski Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) navodi da će njihova nova litij-ionska baterija otvoriti novu eru za električne automobile i eliminirati zabrinutost vlasnika oko dometa.

Kad je potpuno napunjena, baterija ima dovoljno snage za više od 700 km bez potrebe za ponovnim punjenjem, što je otprilike 60 posto više od prosječnog električnog vozila u 2023.

image

Baterija za EV, ilustracija

Alamy/Profimedia

"Dok se korisnici električnih vozila iz dana u dan mijenjaju, naprednu tehnologiju trebamo učiniti dostupnom svima i omogućiti svima da uživaju u plodovima ovakvih inovacija" - rekao je dr. Wu Kai, glavni znanstvenik u CATL-u.

CATL, koji je 2022. godine proizveo više litij-ionskih baterija od svih svojih konkurenata, planira započeti masovnu proizvodnju svoje baterije nove generacije kasnije ove godine - navodi Independent.

Tvrtka nije otkrila koji će proizvođači automobila prvi dobiti baterije, no poznato je da su njeni klijenti BMW, Daimler AG, Honda, Tesla, Toyota, Volkswagen i Volvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:28