stop automobilima

‘Tajni rat protiv vozača u gradovima‘: U Britaniji stalci za bicikle i klupice zamjenjuju parking mjesta

Ambiciozni klimatski akcijski plan želi da se 85 posto transpoprta do 2030.odnosi na pješake, bicikle i javni prijevoz

Auti i parkirališta nepoželjni

 Profimedia

Općine diljem Ujedinjenog Kraljevstva vode rat protiv automobila uklanjajući tisuće parkirnih mjesta i zamjenjujući ih uličnim sjedećim garniturama, spremištima za bicikle i cvjetnjacima... Čini se da je riječ o novom trendu u urbanim sredinama koji je uzeo maha, a pokretačka su snaga lokalne vlasti koje tvrde da automobili nepravedno dominiraju ulicama i središtima gradova.

Tako kao dio plana za borbu protiv klimatskih promjena, Lambeth u južnom Londonu planira pretvoriti 25 posto svojih parkirnih mjesta uz rubnike u "značajke koje poboljšavaju zajednicu", piše Daily Mail.

image

Auti i parkirališta nepoželjni

Profimedia

U isto vrijeme općina se planira riješiti besplatnih parkirnih površina i udvostručiti cijenu dozvola za parkiranje - povećavajući svoj prihod sa 6 milijuna funti na 12 milijuna funti. Vijeće predvođeno laburistima daleko je od jedine lokalne vlasti koja planira zamijeniti parkiralište ovim značajkama u ime ekološke osviještenosti.

Općine su raznim tvrtkama dale dopuštenje za izgradnju mjesta za sjedenje na dijelovima pločnika, a ponekad i uz cestu, kako bi ljudi mogli sjediti vani. Vozači su od tada upozoravali da je to posljednji primjer narušavanja njihovih sloboda.

image

Auti i parkirališta nepoželjni

Profimedia

Hugh Bladon, osnivač Saveza britanskih vozača, lobističke skupine za vozače, rekao je za MailOnline još 2020.: "Vijeća u cijeloj zemlji mrze bilo koga tko koristi automobil ili bilo koje vozilo na četiri kotača. Učinit će sve da vozačima bude što teže".

U Lambethu je vijeće opravdalo ovu politiku jer broj parkirnih mjesta ne odražava "poštenu ili učinkovitu upotrebu prostora". Ambiciozni klimatski akcijski plan želi da se najmanje 85 posto putovanja u Lambethu do 2030. godine odnosi na pješake, bicikliste i javni prijevoz.

image

Auti i parkirališta nepoželjni

Profimedia

Dužnosnici namjeravaju u skoroj budućnosti ukloniti besplatna parkirališna područja u općini i konzultirati stanovnike o kontroliranim parkirališnim zonama. Prema novim planovima općine, promet u četvrti mora pasti za 27 posto do 2030. Kako bi to postigli, također žele da svi stanovnici u Lambethu žive unutar 50 metara od besplatnog spremišta za bicikle.

image

Auti i parkirališta nepoželjni

Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:31