troše puno vode

Sve aktivniji: Prosvjednici protiv nove gigatvornice Tesle kod Berlina vandalizirali Teslinu salon u gradu

Prosvjednici su bacali "bombe" s bojom na vanjski dio trgovine, a na zidove su lijepili plakate s porukama protiv Tesle

Prosvjed protiv Tesline gigatvornice u Berlinu

 Twitter Screenshot

Brojni prosvjednici i eko aktivisti koji se protive radu Tesline gigatvornice u Berlinu napali su salon američkog proizvođača u središtu Berlina. Motiv prosvjeda je očito bila velika potrošnja vode nove tvornice, a uništavanje šume kako bi se napravilo mjesta za nju bio je naizgled još jedan razlog.

Prosvjednici su bacali "bombe" s bojom na vanjski dio trgovine, a na zidove su lijepili plakate s porukama protiv Tesle. Na jednom od plakata pisalo je "Vožnja na mrtvom planetu", - ismijavanje ekološke cijene za proizvodnju litij-ionskog EV-a.

Prosvjednici su tražili povećanje financiranja javnog prijevoza. Za razliku od podrške Tesli, pozvali su njemačku vladu da umjesto toga ponudi "dobro razvijen i besplatan javni prijevoz za sve u Berlinu i Brandenburgu". Također su izdali sljedeću izjavu (putem Teslaratija):

"Opetovano kršenje zaštite okoliša od strane američke korporacije tijekom izgradnje i proširenja gigatvornice u #Grünheideu i pljačka vrijedne vode u našoj regiji su kriminalne... Neokolonijalizam ruda litija u pustinji Atacama u Čileu uništava sredstva za život ljudi u potpomognutim područjima. Nema više litre vode za Teslu!”

Giga Berlin radi od ožujka 2022. i trenutno proizvodi preko 4000 Modela Y tjedno. Što se tiče tvornica automobila, to je relativno održivo s puno energije koja dolazi iz solarne energije i energije vjetra. Također ne koristi toliko vode s obzirom na svoju ogromnu veličinu, unatoč onome što tvrde prosvjednici u Berlinu.

image

Prosvjed protiv Tesline gigatvornice u Berlinu

Twitter Screenshot

Štoviše, nedavno izvješće tvrdi da Tesla neće trebati dodatnu vodu kada se proizvodnja Giga Berlina udvostruči. U izvješću se tvrdi da će proizvođač automobila moći koristiti istu potrošnju vode koju trenutno koristi kada bude proizvodio milijun električnih vozila godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:47