UMJETNA INTELIGENCIJA

Stižu prometne kamere koje će prepoznati vozače pod utjecajem alkohola

Ukoliko procijeni da je vozač pod utjecajem alkohola, sustav će poslati upozorenje policiji

Kamera za nadzor brzine (ilustracija)

 Vlado Kos/CROPIX

Tehnološka tvrtka Acusensus iz Melbournea koristi umjetnu inteligenciju za razvoj sigurnosne kamere koja može detektirati da li vozač upravlja vozilom pod utjecajem alkohola.

Koristeći rezultate ponašanja vozača prilikom prebrze vožnje, pravilne putanje i kretanja unutar voznih traka, tehnologija je u mogućnosti poslati informacije lokalnim policijskim službenicima kako bi poduzeli daljnje radnje.

Kako navode australski mediji, simulator koristi računalno generirane verzije stvarnih cesta u više gradova u Australiji, a za potrebe testiranja vozači koji koriste tehnologiju moraju biti ‘pijani‘. Tvrtka zatim procjenjuje ponašanje i reakcije na cesti, a sve što vozač radi zatim analizira računalo, rekao je direktor Acusensusa Alexander Jannink.

‘Naša tehnologija ima potencijal drastično smanjiti broj nesreća sa smrtnim ishodom. Softver će koristiti proces u četiri koraka: implementacija, snimanje, automatizirana analiza i pregled. Na vrlo visokoj razini, softver će snimati slike vozila u prolazu kroz brojne kamere, infracrvenu bljeskalicu, leće i sustav filtriranja, a zatim ih unijeti u softver temeljen na umjetnoj inteligenciji koji može otkriti drogu ili alkohol‘ - zaključio je Jannink.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:24