Projekcija

‘Početak kraja‘: Međunarodna agencija za energiju kaže da su fosilnim gorivima definitivno odbrojani dani

Zahvaljujući napretku u proizvodnji zelene energije i porastu električnih vozila, potražnja za naftom smanjit će se prije 2030. godine

Točenje goriva (ilustracija)

 CROPIX

Zahvaljujući napretku u proizvodnji zelene energije i porastu električnih vozila, potražnja za naftom, plinom i ugljenom smanjit će se prije 2030. godine, prema novim projekcijama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

image

Punjenje električnog automobila (ilustracija)

Profimedia

Tijelo, koje financira Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj, prethodno je predvidjelo da će proizvodnja industrije fosilnih goriva dosegnuti vrhunac 2030., ali je sada se to pomaknulo natrag u ovo desetljeće kao rezultat vladinih napora i globalnih događaja, prema IEA-i.

image

Točenje goriva (ilustracija)

Profimedia

"Samo na temelju današnjih postavki politika vlada diljem svijeta - čak i bez ikakvih novih klimatskih politika - potražnja za svakim od tri fosilna goriva će dosegnuti vrhunac u nadolazećim godinama", napisao je Fatih Birol iz IAE-a u autorskom tekstu za Financial Times.

image

Punjenje električnog automobila (ilustracija)

Profimedia

"Ovo je prvi put da je vidljiv vrhunac potražnje za svakim gorivom u ovom desetljeću - ranije nego što su mnogi ljudi očekivali". Tvrdi da porast vjetroelektrana i solarne energije, presušivanje ulaganja u ugljen iz Kine prema obnovljivim izvorima i nuklearnoj energiji te porast električnih vozila diljem svijeta ukazuje na brzo približavanje kraju porasta potražnje za fosilnim gorivima.

image

Punjenje električnog automobila (ilustracija)

CROPIX

Osim toga, ruska invazija na Ukrajinu potaknula je mnoge europske sile da ulažu u alternativne izvore energije, uključujući obnovljive. Sve to sugerira da se bliži kraj “zlatnog doba plina” i da bi ulaganja u fosilna goriva trebala usporiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:14