AKTUALNO

Novi Scania kamion na ‘solarni pogon‘ mogao bi imati domet od 10.000 kilometara od Sunca

Kamion s 560 konjskih snaga nije ništa spektakularno, ali solarne ploče na vrhu 18 metara duge prikolice jesu

Scanijin kamion na solarni pogon

 Scania

Scania se udružila sa Sveučilištem Uppsala i nekolicinom drugih tvrtki kako bi testirali plug-in hibridni kamion kojeg djelomično pokreće Sunce. Kamion s brojkom konjske snage od 560 nije ništa spektakularno, ali solarne ploče na vrhu 18 metara duge prikolice jesu.

One su smještene na površini od 100 četvornih metara, a Scania je rekla da je to "ekvivalent kući opremljenoj panelima slične snage". Rečeno je da su ploče vrlo učinkovite i očekuje se da će proizvesti približno 8000 kWh energije godišnje u Švedskoj. Oni opskrbljuju bateriju od 200 kWh u prikolici, kao i bateriju od 100 kWh u kamionu.

image

Scanijin kamion na solarni pogon

Scania

Kamion je trenutno u fazi testiranja, a projekt ima za cilj vidjeti koliko solarna energija smanjuje operativne troškove kao i emisije. S time na umu, procjenjuje se da bi solarni paneli mogli osigurati do 5000 kilometara dometa bez emisija u Švedskoj godišnje. U sunčanijim klimama, poput Španjolske, ta bi se udaljenost potencijalno mogla udvostručiti na 10.000 km.

image

Scanijin kamion na solarni pogon

Scania

Stas Krupenia iz Scanije rekao je: "Nikada prije solarni paneli nisu korišteni za proizvodnju energije za pogonski sklop kamiona kao što to činimo u ovoj suradnji. Ovaj prirodni izvor energije može značajno smanjiti emisije u prometnom sektoru. Sjajno je biti na čelu razvoja kamiona sljedeće generacije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:38