AKTUALNO

Najnoviji projekt: Audi i Volkswagen koristit će umjetnu inteligenciju u svrhu kontrole kvalitete

Očito je sustav dovršen jer je proizvođač bio u mogućnosti analizirati ‘oko 1,5 milijuna točkastih varova na 300 vozila u svakoj smjeni‘

Kontrola kvalitete pomoću umjetne inteligencije

 Audi

Audi nastavlja prihvaćati umjetnu inteligenciju jer je tvrtka započela s uvođenjem sustava koji koristi AI za kontrolu kvalitete. Prema proizvođaču automobila, najnoviji projekt koristi umjetnu inteligenciju za ispitivanje točkastih zavara u karoseriji automobila. Audi nije ulazio u mnoge pojedinosti, ali je rekao da je AI uspješno razvijen i testiran u Neckarsulmu.

Očito je sustav dovršen jer je proizvođač bio u mogućnosti analizirati "oko 1,5 milijuna točkastih varova na 300 vozila u svakoj smjeni". Prije upotrebe umjetne inteligencije, zaposlenici su morali koristiti ultrazvučnu opremu za ručnu provjeru približno 5000 točkastih zavara po vozilu. To zvuči iscrpljujuće kad samo pomislimo na to.

image

Kontrola kvalitete pomoću umjetne inteligencije

Audi

Korištenje umjetne inteligencije daleko je učinkovitije i Audi je rekao da će im omogućiti ciljaniju kontrolu kvalitete. Zaposlenici su također oslobođeni da se "usredotoče na moguće anomalije", iako će nedvojbeno biti zabrinuti zbog mogućeg gubitka posla u budućnosti.

Nakon uspješnog pilot-programa, AI će se do kraja godine koristiti u tri druga objekta. To uključuje Audijeve tvornice u Bruxellesu i Ingolstadtu, kao i Volkswagenov pogon u Emdenu. Međutim, to nije tako jednostavno kao instaliranje nekog softvera jer je proizvođač automobila primijetio da tim stručnjaka mora ponovno uvježbati AI model kako bi identificirao razlike u postavkama zavarivanja u različitim pogonima.

image

Kontrola kvalitete pomoću umjetne inteligencije

Audi

Budući da trenutno ne postoje standardi ili certifikati za AI aplikacije, proizvođač automobila koordinirao je s Njemačkim udruženjem za kvalitetu (DGQ), Fraunhofer institutom za industrijski inženjering (IAO) i Fraunhofer institutom za proizvodno inženjerstvo i automatizaciju (IPA). Zaključak je da se AI može koristiti za optimizaciju drugih procesa u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 20:54