AKTUALNO

Mercedes kaže da dolazi još poskupljenja: ‘Moramo nadoknaditi svoje povećane troškove‘

Iako stvari izgledaju dobro za drugu polovicu godine, proizvođač automobila nema namjeru spuštati cijene

2024. Mercedes-Benz E-klasa

 Mercedes-Benz

Mercedes-Benz je prošlog tjedna objavio svoje tromjesečne podatke o prodaji i financijama, koji pokazuju pozitivne znakove za dosadašnju godinu. Njemački premium proizvođač automobila zabilježio je 515.746 isporuka u drugom tromjesečju 2023., što predstavlja porast od 6 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine s vrhunskim odjelima Mercedes-AMG i Mercedes-Maybach koji uživaju rast od 19 odnosno 39 posto.

image

2024. Mercedes-Benz E-klasa

Mercedes-Benz

No, iako stvari izgledaju dobro za drugu polovicu godine, proizvođač nema namjeru spuštati cijene. Naime, Mercedes će nastaviti podizati cijene svojih proizvoda, a to je potvrdio i glavni financijski direktor tvrtke, Harald Wilhelm, odmah nakon objave financijskog izvješća za drugo tromjesečje.

“Hoće li poluga cijena biti jednako jaka u narednim kvartalima? Bit ćemo malo oprezniji... ali još uvijek moramo probaviti povećanja troškova," rekao je Wilhelm za Automotive News Europe tijekom konferencije za novinare. Ali zašto je to poskupljenje? Pa, jednostavno rečeno, Mercedes procjenjuje da će njegovi troškovi nastaviti rasti u nadolazećim mjesecima.

image

2024. Mercedes-Benz E-klasa

Mercedes-Benz

To uključuje troškove proizvodnje, kao i troškove nekretnina, postrojenja i opreme, istraživanja i razvoja. Općenito, proizvođač automobila računa da su njegovi troškovi u 2023. znatno viši u usporedbi s 2022.

S vedrije strane, Mercedes je jedna od rijetkih kompanija koje izvješćuju o "primjetno poboljšanom" opskrbnom lancu. Također, očekuje se da će cijene energije i dalje biti na znatno nižoj razini nego prethodne godine do kraja 2023., a također i u prosjeku za cijelu godinu.

image

2024. Mercedes-Benz E-klasa

Mercedes-Benz

No dok Nijemci vjeruju da će to imati koristi za razvoj automobilskih tržišta u drugoj polovici ove godine, potražnja za novim premium automobilima vjerojatno će ostati prigušena na nekim od najvažnijih tržišta marke.

Posljednje, ali ne i najmanje važno – s obzirom na kontinuirani rast cijena – kakva su predviđanja proizvođača automobila za drugu polovicu 2023. u pogledu prodaje? Očekuje se da će stopa prodaje iz prvog polugodišta ostati na približno istoj razini, te se stoga godišnja prodaja vidi na razini prethodne godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:15