Svađate li se i vi oko ovog problema?

 SHUTTERSTOCK
Pritužba broj jedan

Zvuči poznato? Bračna savjetnica otkrila zbog koje stvari joj se žene redovito žale

Savjetnica Corrin Voeller objasnila je razliku između "aktivne odgovornosti" i "pasivne odgovornosti" kako bi istaknula čest problem u braku

Svi parovi imaju svoje probleme, nesuglasice, ali čini se da se neki ponavljaju u brojnim vezama. Barem tako tvrde terapeuti za parove. Bračna savjetnica Corrin Voeller objasnila je razliku između "aktivne odgovornosti" i "pasivne odgovornosti" kako bi istaknula čest problem u braku. Njezino objašnjenje potaknulo je raspravu koja je zapalila TikTok.

- Aktivna odgovornost bila bi da tražite stvari koje biste mogli učiniti i preuzimate odgovornost za stvari koje se trebaju napraviti u kući. Pasivna odgovornost bila bi biti na raspolaganju za pomoć, ali čekati da vam netko kaže što trebate učiniti - objasnila je.

"Nisi mi rekla..."

Sigurno ste upoznati s pasivnom odgovornošću, odnosno kad partnera upitate "zašto nisi oprao suđe", a on vam na to odgovara "pa nisi mi rekla". Dakle, sam neće preuzeti odgovornost nego će učiniti što mu je rečeno. Dok bi aktivna odgovornost bila kad bi partner oprao suđe bez da ga vi upozorite.

Sigurno vam je poznata ova situacija, a bračna savjetnica vas potiče da razmislite o tome koju ulogu igrate u svojoj vezi.

- Ovo je jedna od glavnih stvari na koje mi se žene žale, njihovi muževi čekaju da im one kažu što trebaju učiniti. Dok one zapravo čekaju partnera koji je aktivno odgovoran za kuću i djecu te ne čeka da mu žena kaže što da radi - objasnila je.

Naravno, u komentarima su se pronašle brojne žene.

- Da. Nakon 26 godina shvatila sam da mi je bolje biti sama. Sada mora smisliti samo kako će se brinuti za sebe. Ne nedostaje mi - napisala je jedna.

"Treba mi partner"

- Savršen način da ovo objasnim. To je izuzetno frustrirajuće. Već imam petero djece, ne treba mi šesto, treba mi partner - istaknula je druga.

- Imam aktivnu odgovornost za cjelokupno postojanje svoje obitelji. I zbog toga jednostavno GUBIM RAZUM - dodala je druga.

No, pronašle su se i one koje imaju aktivno odgovornog partnera.

- I suprug i ja smo aktivni. Rijetko se svađamo oko kućanskih poslova ili brige o djeci. Baš sam sretna - napisala je jedna.

A kakva je vaša situacija?

Linker
16. travanj 2024 17:26