SHUTTERSTOCK
probajte

Provjerite kuhinjske ormariće - ovo je najjednostavnije rješenje za bolju erekciju

Šalica ili dvije mnogima omiljenog napitka mogu probuditi više od vašeg mozga

Ako imate povremenih problema s erekcijom, sve što vam je potrebno mogao bi biti odlazak do lokalnog kafića, tako barem tvrde mnogi stručnjaci. Kofein, prirodni stimulans prisutan u kavi, djeluje kao vazodilatator u tijelu, a to znači da pomaže u opuštanju i širenju krvnih žila.

- To bi moglo biti korisno za muškarce koji se suočavaju s problemom erektilne disfunkcije jer je pojačan dotok krvi u tkivo penisa ključan za postizanje i održavanje erekcije - objašnjava viši farmaceut Abbas Kanani. Kava je bogat izvor kofeina, antioksidansa i protuupalnih tvari, a smatra se i da bi mogla imati pozitivan učinak protiv nekih kroničnih bolesti. Poznato je da blokira receptore adenozina, molekule uključene u poticanje upale i imunološke reakcije, a postoje indikacije da bi kofein mogao imati i antioksidansna svojstva, što može pomoći u neutraliziranju oksidacijskog stresa.

Protok krvi

Smanjenje upale može imati pozitivan učinak na protok krvi. To pomaže pravilnom širenju i kontrakciji krvnih žila, sprečava ili usporava stvaranje plaka koji može smanjiti protok krvi te olakšava bolju regulaciju krvnog tlaka.

- Akutna upala je normalan i nužan proces za izlječenje, no kronična upala može imati negativne posljedice na razne sustave u tijelu, uključujući i kardiovaskularni sustav. Konzumacija kave povezana je i s povećanom proizvodnjom dušikovog oksida u tijelu, a dušikov oksid je molekula koja ima ključnu ulogu u opuštanju i širenju krvnih žila, što može olakšati dotok krvi u penis i poduprijeti erektilnu funkciju - pojašnjava mg. Kanani. No, kofein može imati i druge dobrobiti osim ovih koje se odnose na krvotok. Neke studije sugeriraju da konzumacija kofeina, uključujući i onog iz kave, može dovesti do privremenog povećanja razine testosterona. Ipak, treba reći da je to povećanje uglavnom skromno i nema značajnije fiziološke implikacije. Otprilike 200 ml kave sadrži oko 80-100 mg kofeina, no ta količina varira i ovisi o mnogim faktorima koji utječu na sadržaj kofeina, kao što su način pripremanja, tip kave i količina mljevene kave koju napitak sadrži.

Unatoč potencijalnim dobrobitima, mg. Kanani kaže da pića koja sadrže kofein, uključujući kavu, čaj i energetska pića, treba uvijek piti u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane.

- Previše kofeina može uzrokovati nemir, drhtavicu, ubrzan ili nepravilan puls, glavobolje, razdražljivost i nesanicu. Kod nekih muškaraca može i pogoršati simptome seksualne anksioznosti jer povećane doze kofeina ili osjetljivost na kofein mogu dovesti do anksioznosti, uznemirenosti i nervoze. Takvi učinci su izraženiji kod osoba s otprije postojećim anksioznim poremećajem - kaže.

image
SHUTTERSTOCK

I sok od rajčice

Iako se ne smatraju afrodizijačkim namirnicama, rajčice sadrže biljne spojeve koji mogu pomoći u zadržavanju erekcije.

Sadrže visoke razine likopena, karotenoida odgovornog za njihovu crvenu boju. Ali ono što mnogi ljudi ne shvaćaju jest da likopen može igrati važnu ulogu u vašem seksualnom životu. Prema studiji objavljenoj u časopisu Andrology, poznato je da muškarci nižim razinama likopena u prehrani zapravo imaju povećan rizik od erektilne disfunkcije.

Još jedna dobrobit likopena povezana je sa zdravljem prostate. Zapravo, metaanaliza objavljena u časopisu Medicine otkrila je da likopen može pomoći u smanjenju rizika od raka prostate.

Linker
19. ožujak 2024 17:23