Vjerovali ili ne, pokazalo se da crte lica odaju spremnost za jednonoćnu avanturu.
 FOTOGRAFIJE: AJA KOSKA GETTY IMAGES
Zar se vidi?

Po crtama lica možete vidjeti želi li onaj komad seks za jednu noć

U australskom istraživanju žene su prilično točno detektirale muškarce željne jednokratne seksualne zabave, dok su muškarci teže određivali koje bi žene mogle biti zainteresirane za tu aktivnost

Ne morate se puno truditi kako biste otkrili je li osoba koja vam je zapela za oko u noćnom klubu raspoložena za seks za jednu noć, dovoljno je samo da je dobro promotrite, tvrde stručnjaci s australskog Sveučilišta Macquarie - crte lica odaju spremnost za jednonoćnu avanturu. Po njima, promiskuitetniji su muškarci s izduženijim licem, većih očiju, višeg čela i dužeg nosa, a kod žena bi to mogle biti one s uskim licem, manjim očima i manjim usnicama.

Žene su zagonetnije

Znanstvenici su u istraživanju pitali heteroseksualne muškarce i žene o njihovoj spremnosti za neobavezni seks, fotografirali ih te pokazali njihove fotografije drugim sudionicima istraživanja, a oni su trebali na temelju izgleda dokučiti je li osoba s fotografije zainteresirana za ležeran seks. Žene su uglavnom dobro pogađale i prilično su točno detektirale muškarce željne jednokratne zabave, dok su muškarci teže određivali koje bi žene mogle biti zainteresirane za tu aktivnost. Oni su od karakteristika na ženskim licima najčešće podsvjesno odabirali uže lice i manje usnice, ali to se često pokazalo pogrešnim.

Vidljive namjere

- Sposobnost ovakvog prosuđivanja bila bi muškarcima vrlo korisna kada žele procijeniti koja je žena zainteresirana za kratki odnos bez obaveza, a koju bi moglo zanimati nešto dulje i ozbiljnije, jer kada tražimo novog partnera, možda tražimo različite stvari. Nekad nas zanima dulja i trajna veza, a drugi puta samo flert. Zato smo i odlučili provjeriti mogu li se namjere ljudi vidjeti na njihovim licima - rekao je voditelj studije, profesor Ian Stephen.

Vrijedna vještina

Studija je obuhvatila više od stotinu osoba bijele rase prosječno starih 20 godina. Žensku visoku sposobnost prosudbe muškarčevih namjera, odnosno toga želi li samo kratku seksualnu vezu ili nešto više, znanstvenici su ocijenili vrlo vrijednom vještinom koja dopušta ženi donošenje podsvjesnih odluka o tome koji bi joj muškarac mogao odgovarati, već prema njenim ciljevima u vezama sa suprotnim spolom. Smatraju i da bi se pomoću računala u budućnosti mogle prognozirati muškarčeve seksualne namjere, samo na temelju lica.

Uloga testosterona

- Mislimo da ovdje ulogu ima testosteron. Više razine testosterona povezane su s muževnijim crtama lica, kao i s tipičnijim muškim ponašanjima, a među njih se ubraja i zanimanje za kratke seksualne veze bez obaveza. S obzirom na to da testosteron igra mnogo manju ulogu u ženskom razvoju, time se objašnjava i zašto se čini da informacije o ženskim preferencijama u vezi nisu prisutne na ženskim licima – rekao je koautor studije Joe Antar.

Linker
18. travanj 2024 06:02