SHUTTERSTOCK
naoko bezazlene

Pet svakodnevnih navika koje ubijaju vaš seksualni život

Kako ponovo rasplamsati strast

Dobar seks može vam popraviti raspoloženje, ali i zdravlje. Stoga ne čudi da može biti zaista frustrirajuće ako se stvari ispod pokrivača ne odvijaju onako kako ste se nadali ili ako nikako ne možete probuditi u sebi i partneru strast. Savršeno je normalno da se to povremeno događa i zbog toga ne morate očajavati. Ipak, možda se isplati malo preispitati svakodnevno navike jer neke, naoko bezazlene, stvari mogu dovesti do erektilne disfunkcije ili ubiti vaš libido. Profesor Geoff Hackett otkriva kojih pet stvari mogu biti uzrok vaše erektilne disfunkcije. Od grickanja nekih namirnica do pretjerivanja s alkoholom, evo koje biste navike ubuduće trebali izbjegavati.

image
SHUTTERSTOCK

1. Jedenje masne hrane

Iako masna hrana može biti vrlo ukusna i ok je da se počastite s vremena na vrijeme, previše takve hrane može uzrokovati probleme u seksu.

- Razlog je to što nezdrave masti mogu dovesti do taloženja plaka u krvnim žilama, što se naziva aterosklerozom. A ateroskleroza dovodi do sužavanja krvnih žila te posljedično i do smanjenog dotoka krvi u penis, što otežava postizanje i održavanje erekcije - pojašnjava prof. Hackett ističući da masna hrana ne ubija samo raspoloženje za seks, već ateroskleroza koju uzrokuje može povećati vaš rizik za srčani i moždani udar. Erektilna disfunkcija može biti važan upozoravajući znak da male žile u penisu već trpe posljedice takve prehrane te da će se isto dogoditi i velikima ako nešto ne poduzmete.

2. Prekomjeran unos šećera

Još jedan krivac za nezadovoljavajući seks mogli bi biti slatki zalogaji, naročito ako si ih priuštite redovito. Slatkiši povisuju šećer u krvi, a to potiče gušteraču da luči više inzulina kako bi razinu šećera vratila u normalu. Ako često prolazite takav ciklus, to se može početi odražavati na vašem seksualnom zdravlju jer erektilna disfunkcija ponekad može biti i znak dijabetesa. Osobe s dijabetesom češće imaju problema s erekcijom te je rana medicinska intervencija svakako poželjna u tom slučaju.

3. Konzumiranje previše alkohola

Mislite da alkohol može seks učiniti romantičnijim ili uzbudljivijim? On zapravo ubija raspoloženje za seks kad napokon stignete do spavače sobe. Previše alkohola može povisiti krvni tlak i kolesterol te smanjiti razinu testosterona, a to može dovesti do erektilne disfunkcije i smanjene spolne želje te otežati postizanje orgazma. Steroidi i suplementi za povećanje mišićne mase također mogu imati sličan učinak, upozorava prof. Hackett.

4. Pušenje

Pušenje je općenito jako loše za zdravlje, ali i za seksualni život.

- Glavni krivac je nikotin koji je poznat kao vazokonstriktor, odnosno smanjuje protok krvi kroz žile. Male krvne žile penisa posebno su osjetljive i pušači imaju čak 1 i pol do 2 puta veći rizik za erektilnu disfunkciju od nepušača. Čak i ako prestanete pušiti, može biti potrebno još do šest mjeseci da problemi erektilne funkcije nestanu - pojašnjava prof. Hackett.

5. Stres

Stres može biti jedan od najvećih ubojica libida. Stres se povezuje s povećanom razinom adrenalina koji otežava održavanje erekcije i utječe na proizvodnju spolnih hormona, naročito testosterona, što može smanjiti libido. I kortizol, hormon stresa, može utjecati na lučenje testosterona.

image
SHUTTERSTOCK

Četiri načina da poboljšate svoj seksualni život

Prof. Hackett priznaje da ponekad može biti teško izbjeći stres, ali predlaže da ga se riješite vježbama disanja, meditacijom i seksualnom terapijom te tako ojačate libido. Što se tiče hrane, postoji mnogo namirnica koje mogu poboljšati vaš seksualni život, a koje nisu tako popularne poput kamenica ili jagoda s čokoladom. Nutricionist Michael Mosley savjetuje da jedete što više namirnica poput slanutka, masne ribe, pistacija, zelenog lisnatog povrća i cikle želite li poboljšati svoj seksualni život. Stručnjaci preporučuju i izvođenje Kegelovih vježbi koje jačaju mišiće dna zdjelice, a to može poboljšati seksualni život oba spola. Dovoljno je da stežete i opuštate mišiće koje biste koristili kad biste htjeli prekinuti mlaz mokraće. Zadržite mišiće stegnute 2 do 3 sekunde i zatim ih opustite. Ponovite vježbu 10 puta i tijekom dana napravite 5 takvih setova. Redovita tjelovježba također može učiniti čuda za vaš seksualni život i zdravlje.

Linker
25. travanj 2024 16:10