To je jedan začarani krug u kojem žrtva ljubavnog bombardiranja postaje sve više ovisna o ljubavnom bombarderu.
 FOTOGRAFIJE: DRAGANA991 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Začarani krug

Jeste li u vezi s ljubavnim bombarderom? Ovih pet znakova to odaju

Prva i najslađa faza veze je poput medenog mjeseca, ispunjena trenucima koje ćete zauvijek pamtiti. Partner vas obasipa pažnjom, slatkim porukama i komplimentima. Što se tu čovjeku ne bi sviđalo? Sve u redu, uživajte, samo pazite da sve to ne postane pretjerano jer onda ulazite u teritorij „ljubavnog bombardiranja”

Ljubavno bombardiranje je situacija u kojoj vas partner doslovno bombardira pažnjom. - To je situacija u kojoj jedna osoba idealizira partnera, ljubavlju u kojoj nema ni najmanje mrlje i beskonačnom pažnjom - objašnjava psihologinja dr. Jessica January Behr te dodaje da je takvo ponašanje često povezano s narcizmom, kliničkim poremećajem kod kojeg osoba pokazuje pretjeran interes za samu sebe ili za svoj izgled. Naime, u srži nacističkog ponašanja je ciklus idealizacije i devalvacije, a to je, smatra dr. Behr, naučen obrazac ponašanja jer je samopouzdanje narcisa na tako niskoj razini da on to pokušava nadoknaditi ljubavnim bombardiranjem kako bi istu takvu ljubav i pažnju primio zauzvrat, što mu je prijeko potrebno da bi nabildao vlastito samopouzdanje. Narcis je sklon izljevima ljubavnog bombardiranja kojim kod partnera stvara emocionalnu, fizičku ili financijsku ovisnost o njemu. - Osobe koje su sklone ljubavnom bombardiranju partnera često to čine nesvjesno, no mogu biti i vrlo svjesne učinka koje takvo njihovo ponašanje ima na druge. Također, osobe koje to čine vrlo su vjerojatno i same bile izložene takvom narcističkom zlostavljanju u djetinjstvu kada ih je vjerojatno jedan od roditelja naizmjence idealizirao i ponižavao – tvrdi dr. Behr.

Što je to zapravo

Pojednostavljeno, moglo bi se reći da je ljubavno bombardiranje nametljivo ponašanje podignuto na jednu višu razinu. To je taktika obasipanja novog partnera prekomjernom pažnjom i komplimentima, a često i lažnim obećanjima – kaže klinička psihologinja Carla Marie Manly. To može biti nešto poput obećanja da će pokriti sve troškove vašeg putovanja u inozemstvo ako mu se pridružite mada se još uopće niti ne poznajete dovoljno dobro da biste nekuda putovali zajedno. Ili može biti bombardiranje porukama i pozivima do te mjere da se počinjete osjećati zagušeno. Ta taktika obično ima za cilj navesti partnera da misli da je on onaj pravi i jedini, no zapravo je ta pretjerana pažnja pružena iz sebičnih razloga. - Iako osoba može misliti i vjerojatno misli da je ljubavno bombardiranje istinito i stvarno te znak odane ljubavi, onaj koji bombardira pažnjom zapravo to čini zbog osobnog zadovoljstva i podizanja vlastite vrijednosti – pojašnjava dr. Manly. Osoba koja je tome izložena u početku to može doživljavati kao ugodno jer svatko voli malo biti podignut na pijedestal, no takvo ponašanje je nezdravo i neodrživo na duge pruge, a s vremenom postaje i zagušujuće za osobu koja mu je izložena.

Koji su znakovi za uzbunu?

1. Ljubavno bombardiranje ne stvara zdravu dinamiku među partnerima. Iako je prirodno da u početku veze partneru pokazujete mnogo pažnje, pažnja koju ljubavni bombarder poklanja često je lažna i prenapuhana i na svjesnoj i na nesvjesnoj razini - kaže dr. Manly te dodaje da bi takvo ponašanje trebalo biti znak za uzbunu partneru koji mu je izložen. Pitanje je kako prepoznati da li vas partner bombardira ljubavlju na bolestan način ili vam samo pokušava dati do znanja koliko mu je stalo do vas? Postoji nekoliko znakova na koje trebate obratiti pažnju:

2. Previše toga prebrzo

Ako vam netko ponudi ključeve svog stana nakon što se poznajete samo tri tjedna, to je čisti primjer pretjerane ponude prerano u vezi i vjerojatno pri prvoj nesuglasici možete očekivati da te ključeve zatraži natrag od vas. To može biti i neprekidno obasipanje poklonima, bilo da je riječ o nakitu ili putovanjima, a onda to traži natrag kako bi vas u nekoj situaciji kaznio i ponizio. Ljubavni bombarder vas može obasipati i romantičnim izjavama ili „mantrama”, poput „volim te beskrajno” ili „mi smo jedno” ili „stvoreni smo jedno za drugo”, naravno i opet prerano dok se gotovo uopće ne poznajete.

3. Nedosljedan emocionalni feedback

Ako vas partner ponekad obasipa pažnjom i ljubavlju, a u drugim situacijama vas gotovo ignorira, moguće je da ste izloženi ljubavnom bombardiranju. Što je veća diskrepancija među ponašanjima prema vama, to je veća vjerojatnost da imate posla s narcisom.

4. Previše komplimenata

Komplimenti su zdravi dio svake veze, ali duboko u sebi znat ćete kada nešto postaje zagušujuće ili zvuči predobro da bi bilo istina. Komplimenti su normalno česti u početku veze, ali ljubavni bombarder često daje neke nerealne komplimente prije nego što vas uopće poznaje dovoljno da bi tako nešto o vama mogao zaključiti. Dakle riječ je o lažnim komplimentima.

Ljubavno bombardiranje ne mora uvijek značiti da imate posla s narcisom, već može biti riječ samo o vrlo usamljenoj i nesretnoj osobi ili osobi koja je prirodno vrlo velikodušna i puna pažnje za druge. Također, svatko od nas ima neke crte koje se mogu smatrati narcističkima, iako nismo narcisi u pravom smislu riječi tako da je moguće da ljubavno bombardiranje dolazi i od nečijih takvih karakteristika, a ne od osobe koja je patološki narcis.

Što da učinim?

Ljubavno bombardiranje može biti opasno jer vas može učiniti sklonijim razočaranjima. Idealiziranje može povećati nečije samopouzdanje, nade i očekivanja, a onda ih ignoriranjem i uskraćivanjem svega toga spustiti na jako niske grane. Osim toga, kad vas netko počne idealizirati i obasipati pažnjom, lako je razviti nježne osjećaje prema takvoj osobi. Ali kad oni takvu pažnju uskrate, možete se osjećati iznevjereno, razočarano, prevareno i često se osobe koje su bile izložene ljubavnom bombardiranju očajnički žele vratiti na pijedestal na kojem su neko vrijeme bile. To je jedan začarani krug u kojem žrtva ljubavnog bombardiranja postaje sve više ovisna o ljubavnom bombarderu zbog osjećaja samopoštovanja i stabilnosti koji od njega dobiva. Posumnjate li da ste žrtva ljubavnog bombardiranja, porazgovarajte o tome s bliskom osobom ili psihoterapeutom, a zatim i s partnerom. Narcistički ljubavni bombarder, kad ga se suoči s istinom, može eksplodirati ili postati samodestruktivan pa će vam to biti najbolja potvrda što vam je činiti i imate li posla s narcisom. Imajte na umu da nikakav razgovor vjerojatno neće promijeniti njegove obrasce ponašanja pa procijenite sami isplati li se ostati u takvoj vezi. Ukoliko vaš partner nije patološki narcis, iskren razgovor o tome mogao bi poboljšati vašu vezu.

Linker
20. lipanj 2024 00:03