Čak 66 posto ispitanih parova počelo je vezu prijateljstvom, mnogi od njih i višegodišnjim.
 FOTOGRAFIJE: PEOPLEIMAGES GETTY IMAGES
Možda se iznenadite

Je li vaša ljubav počela iz strasti ili iz prijateljstva? Evo što kažu stručnjaci

Ova bi otkrića trebala potaknuti ljude da preispitaju predodžbe o vezama koje često proizlaze iz dominantnog smjera u zabavi i kulturi

Suprotno uvriježenom mišljenju da se ljubav rađa iz strasti, nova studija otkriva da čak dvije trećine ljubavnih veza počinje iz prijateljstva. Iako je toliko raširen, prelazak prijateljstva u ljubav znanost je dosad previđala, kaže voditeljica studije Danu Stinson, profesorica psihologije na Sveučilištu Victoria. Ona je tijekom 20-godišnjeg rada uočila da mnoge veze potječu iz prijateljstva pa je sudionike ranijih istraživanja redovito pitala jesu li prije ljubavi bili prijatelji. Za ovaj je rad analizirala prikupljene podatke. Dominacija prijateljstva nad strašću bila je podjednaka u svim dobnim i etničkim skupinama.

Romansa između neznanaca

Rad je objavljen nedavno u publikaciji Social Psychological and Personality Science. Od analiziranih studija, dvije su se bavile časopisima i priručnicima i pokazale koliko se snažno literatura fokusira na "romansu koja se budi između neznanaca" te koliko uočljivo previđa "razvoj ljubavi među prijateljima". Istraživači su analizirali i sedam online studija sa 1900 odraslih sudionika. Provođene su između 2002. i 2020. u druge svrhe, a za ovu su analizu korišteni demografski podaci sudionika.

Prijateljska faza

Čak 66 posto ispitanih parova počelo je vezu prijateljstvom, mnogi od njih i višegodišnjim. Napokon, istraživanje koje je uključivalo 300 studenata i studentica pokazalo je da je "prijateljska faza" prosječno trajala 22 mjeseca prije prerastanja veze u ljubavnu. Za gotovo polovicu ispitanika to je i najdraži način počinjanja romantične veze, no većina ipak nije inicirala prijateljstvo s namjerom romantične veze.

Kao udar groma...

Kod osoba iz LGBTQ skupina stope počinjanja ljubavnih veza iz prijateljskih još su više. Ova bi otkrića trebala potaknuti ljude da preispitaju predodžbe o vezama koje često proizlaze iz dominantnog smjera u zabavi i kulturi. "Sugerira se da ćete upoznati nekoga i bit će kao da vas je udario grom. Ako vjerujete u takav model, teško ćete i zamisliti drugačiju mogućnost", kaže D. Stinson.

Linker
15. travanj 2024 09:48