Tijekom studije 42 posto sudionica otkrilo je kako im su se problemi u spavaćoj sobi smanjili kad su uzimale 500 mg biljnih dodataka piskavice dnevno
 FOTOGRAFIJE: BYMURATDENIZ GETTY IMAGES
Prirodna alternativa za seksualne probleme

Imate ga u kuhinji, a ne znate njegovu moć: Ovaj začin ženama pojačava libido

Osim što rješava problem niskog libida, smanjuje probleme tijekom menopauze, pomaže u rješavanju suhoće vagine i bolova tijekom seksa

Seksualni život je neiscrpan izvor sreće, zadovoljstva, a ponekad i frustracija. Nedostatak seksualne želje ili libida je problem o kojem rijetki govore jer je obavijen velom srama iako mnogi traže rješenje. No Indijci, narod koji je zaslužan za najvažniju knjigu o seksu – Kamasutru, znaju i kako priskočiti problemu ženskog libida.

Začin je rješenje?

Nova istraživanje pokazala su da jedna od biljaka u mješavini curryja znatno utječe na poboljšanje libida. Riječ je o piskavici, jednom od glavnih sastojaka najpoznatijeg indijskog začina koji se obično sastoji od kurkume, piskavice, korijandera, kumina, đumbira, kajenskog papra, kima i niza drugih biljaka. Istraživanje Red Hot Researcha zabilježilo je da piskavica, listovi i sjemenke te biljke, smanjuje probleme žena tijekom menopauze. Kod žena u menopauzi, piskavica može smanjiti razne tegobe poput suhoće rodnice, seksualne disfunkcije, navale vrućine, znojenja, poremećaja sna, promjena raspoloženja i depresije. No, paralelna studija došla je do još zanimljivih rezultata, piskavica pomaže i kod seksualnih problema. Tijekom studije 42% sudionica otkrilo je kako im su se problemi u spavaćoj sobi smanjili kad su uzimale 500 mg biljnih dodataka piskavice dnevno. Žene koje su prijavile problem suhoće vagine i boli tijekom seksa uočile su promjene na bolje.

Uravnotežuje hormone

Istraživači u Indiji su dali organski ekstrakt piskavice, nazvan FenuSMRT, dva puta dnevno ženama (njih 24) u dobi od 20 do 48 godina koje su imale menstruaciju. Začin je pomogao u uravnoteženju hormona, povećavajući testosteron i estradiol. Testosteron je ključan za "poticanje seksualnog interesa i održavanje želje", rekli su stručnjaci, a pomaže i kod ovlaživanja, boljeg osjeta i protoka krvi. U usporedbi s onima koje nisu uzimale ekstrakt, žene su imale povećan libido, manju razdražljivost i pojačani estradiol, glavni ženski spolni hormon.

Trudnice, oprez!

„Piskavica se može smatrati prirodnom alternativom za seksualna probleme kod žena”, izvješćuje istraživački tim, predvođen stručnjacima iz 'začinske' tvrtke Akay sa sjedištem u Cochinu u Indiji. Međutim, žene bi trebale izbjegavati piskavicu tijekom trudnoće jer može ubrzati trudove, što dovodi do pobačaja. Zbog toga je curry često hrana trudnica koje su 'prešle' termin.

Linker
18. travanj 2024 22:38