SHUTTERSTOCK
isprobajte

Hodanje unatrag troši više kalorija, pomaže kod artritisa i bolnih zglobova, a ono što radi našem mozgu je fantastično

Budući da nam nije prirodno, naše se tijelo mora prilagoditi na ovu aktivnost


Sigurno ste barem jednom u životu probali hodati unatrag, makar nekoliko sekundi na pokretnoj traci u trgovinama ili na ulicama u grupi prijatelja. Vjerojatno su vam tada prolazile misli o tome hoćete li se sudariti s prolaznikom, naletjeti na prometni znak ili ste se možda nasmijali primijetivši kako zapravo vrlo dobro koordinirate te pokrete. Ipak, tijelo nam je tako dizajnirano da nas prirodno tjera naprijed, zar ne? Iako hodanje unatrag nije prirodno kao naprijed, donosi nam mnoge prednosti, smatra sportski fiziolog Jordan Boreman, referirajući se na iste trendove s društvenih mreža. Naime, ovaj stručnjak objašnjava kako se hodanjem unatrag više koncentriramo i unosimo dodatni napor u zabavnu aktivnost koja osim što je dobra za naše tijelo, odlična je i za mozak.

Prednosti hodanja unatrag

Dobrobiti hodanja općenito su mnogostruke. Među ostalim, pomažu nam u:

  • Držanju
  • Ravnoteži
  • Koordinaciji
  • Mentalnom blagostanju
  • Smanjenju rizika od smrti od kardiovaskularnih bolesti - Meta-analiza pokazala je da 2337 koraka dnevno može smanjiti rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti, a 4000 koraka može smanjiti šanse za smrtnost od svih uzroka.

Već ovo je dovoljno, međutim, uključivanje hodanja unatrag može djelovati na sljedeće:

1. Jača razne skupine mišića

Rutinski i jednolični treninzi često ciljaju na iste skupine mišića zbog čega su podložniji ozljedama. Kako bismo ih izbjegli, ističe, dobro je prekinuti uhodanu rutinu s drugim vježbama poput hodanja unatrag. Ovim pokretima različito aktiviramo mišiće kao što su tetive koljena, listovi i kvadricepsi, a uključujemo i druge skupine kao što su glutealni mišići i fleksori kuka.

2. Sagorijeva više kalorija

Budući da nam nije prirodno, naše se tijelo mora prilagoditi na hodanje unatrag. U tom se procesu mišići aktiviraju na različite načine zbog čega dolazi do povećanih otkucaja srca, a to nam pak dodatno pomaže u sagorijevanju kalorija.

3. Pomaže kod artritisa i bolnih zglobova

Aktivnost hodanja unatrag može biti dobra vježba za osobe s bolnim zglobovima ili one s artritisom.

- Hodanjem unatrag koristimo pokrete prsti-peta, a taj pokret aktivira kvadricepse koji podupiru vaša koljena i apsorbiraju dio udaraca. Također, ova aktivnost pomaže povećati raspon fleksora kuka - objašnjava Boreman i dodaje da se u slučaju bolnih zglobova prvo obratite liječniku radi točne dijagnoze i daljnjih tretmana.

4. Odlična je rekreacija za mozak

Aktivnost hodanja unatrag je odlična kardio vježba za mozak. Zahtjeva od nas dodatnu koncentraciju kako izvesti korak i aktivnog promišljanja hoće li nam se na putu stvoriti kakve zapreke, odnosno kako ih uspješno izbjeći.

Osim toga, ova vježba može pomoći u kognitivnom zdravlju te poboljšati vaše raspoloženje.

5. Poboljšava držanje

Većina nas je sklona pogrbljenom držanju, a tome općenito doprinose dugo sjedenje, gledanje u razne ekrane i manjak vježbanja, odnosno jačanje leđnih skupina mišića. Hodanje unatrag, smatra stručnjak, može pomoći preokrenuti lošu naviku. Pokreti unatrag nas tjeraju na uspravnije držanje što ujedno koristi i našim često zapostavljenim mišićima.

@ameer.b.fit Benefits to walking backwards on the treadmill: knee rehab (and general health), working the foot musculature, and so on! #kneepain #legday #aclrecovery ♬ original sound - Ameer

Hodanje unatrag na traci za trčanje

Ova vrsta hodanja sve je popularnija i trend je na TikToku. Ipak, savjetuje Boreman, koristite rukohvate i ne žurite.

Na ovo pripazite

Kako biste izbjegli spomenute sudare s raznim predmetima i ljudima, birajte sljedeće:

  • Izbjegavajte hodanje unatrag kad se nalazite u gradskoj gužvi i tamo gdje je prometno.
  • Tražite glatke površine poput staze za hodanje ili travnate površine.
  • Krenite ‘malim koracima‘ i ne žurite. Neka vaše hodanje unatrag bude aktivnost koju ćete postupno uvoditi u svoju rutinu.
Linker
27. rujan 2024 08:08