studija

Budite vegan, ali redovito dižite utege

Veganima se preporučuje redovito dizanje utega jer tako mogu smanjiti rizik od prijeloma kostiju

Veganstvo je pokret koji ima sve više poklonika i mnogi se ljudi sve češće odlučuju odbaciti namirnice životinjskog porijekla. Prema američkim podacima, oko šest posto populacije pridržava se veganskog načina prehrane, što znači da ne jedu meso, jaja, mlijeko, a jedu isključivo namirnice biljnog porijekla.


Povišeni rizik za frakturu kostiju

To pak može dovesti do nekih zdravstvenih problema poput smanjene mineralne gustoće kostiju. Zbog toga su vegani u povišenom riziku za frakture kostiju pa im se savjetuju dodaci prehrani koji će nadomjestiti ono što ne dobivaju ili dobivaju u manjoj mjeri iz hrane. No, australski znanstvenici otišli su korak dalje. Veganima su preporučili redovito dizanje utega jer tako mogu smanjiti rizik od prijeloma kostiju.

Kako je objavio Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, proveli su istraživanje u koje su uključili 43 vegana i 45 osoba koje su redovito jele meso, jaja i mliječne proizvode. Pokazalo se da vegani koji kao tjelovježbu preferiraju plivanje ili bicikliranje imaju manju mineralnu gustoću kostiju od vegana koji su redovito vježbali s utezima. Kod ispitanika koji su redovito dizali utege mineralna gustoća kostiju bila je usporediva s onom kod ispitanika svejeda iz kontrolne skupine.

Linker
19. travanj 2024 08:34