SHUTTERSTOCK
Nina Čiča
Nina Čiča
i to je moguće

Zvuk mokrenja pouzdano otkriva probleme s prostatom

06. kolovoz 2022.
Pokaže li se aplikacija uspješnom, to bi bilo kao da imate stručnjaka uza sebe svaki put kad mokrite, a za mnoge pacijente to je itekako važno

Umjetna inteligencija kreirana da procijeni zvuk dok muškarac mokri mogla bi olakšati otkrivanje problema s prostatom u vlastitom domu. Audiolow, koji trenutačno radi samo u ambijentu koji je lišen ostalih zvukova, pokazao se gotovo jednako precizan kao urolozi i mikciometar, uređaj koji mjeri količinu mokraće koju izlučujete, brzinu protoka u mililitrima u sekundi i vrijeme koje je potrebno da biste ispraznili mjehur, a koristi se u zdravstvenim ustanovama kod pacijenata s urinarnim problemima, poput povećane prostate kod muškaraca.

U istraživanju provedenom na uzorku od 534 muškarca rezultati postignuti Audiolowom bili su točni u 80 posto slučajeva, dok su rezultati liječničke procjene bili točni u 84 posto slučajeva. Stručnjaci u Singapure General Hospital nadaju se da će kreirati aplikaciju koju će pacijenti moći koristiti da sami sebe kontroliraju u vlastitom domu, a trenutačno rade na algoritmima koji bi mogli funkcionirati i uz pozadinsku buku tipičnu za normalno kućno okruženje. Pokaže li se aplikacija uspješnom, to bi bilo kao da imate stručnjaka uza sebe svaki put kad mokrite, a za mnoge pacijente to je itekako važno.


ČITAJTE I: Sve o prostati: kako sačuvati njeno zdravlje, kada na pregled i kako prepoznati da nešto nije u redu

Teme
Linker
04. listopad 2022 03:09