Muči li i vas?

 SHUTTERSTOCK
Sve raširenije

Zvoni i zuji vam u ušima? Za bolest koja pogađa svaku sedmu osobu nema lijeka, ali neki savjeti pomažu

Tinitus je sve raširenije stanje koje utječe na mentalno, emocionalno i socijalno zdravlje

Više od 740 milijuna odraslih osoba diljem svijeta imalo je barem jedan simptom tinitusa, odnosno zvonjavu, zujanje, zviždanje, šuštanje ili siktanje buke u ušima ili glavi kada nema odgovarajućih vanjskih zvukova. Ozbiljnih problema s tim stanjem ima oko 120 milijuna ljudi, navodi se u novom izvješću. U svom najtežem obliku, koji je povezan s gubitkom sluha, tinitus utječe na mentalno, emocionalno i socijalno zdravlje. Smanjuje kvalitetu života jer izaziva umor, nesanicu, otežanu koncentraciju i pamćenje te depresiju i anksioznost.

"Naše procjene pokazuju da je u svijetu 1 od 7 odraslih osoba prijavilo da je doživjela tinitus", rekla je Carlotta Micaela Jarach, glavna autorica studije i epidemiologinja s Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri u Milanu. Jarach i kolege s nekoliko europskih sveučilišta napravili su sustavni pregled i metaanalizu kako bi procijenili globalnu prevalenciju i učestalost tinitusa. "Tinitus je iskustvo koje mnogima mijenja život. Velike zdravstvene organizacije, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, trebale bi dati dužnu težinu ovoj invalidnosti, koja je, čini se, prisutna jednako kao i druge poteškoće poput migrene i, primjerice, bolova u leđima", navodi se u studiji, objavljenoj u JAMA Neurology.

Najčešći uzroci tinitusa

* gubitak sluha koji obično nastane nakon šezdesete godine kao posljedica nepovratnog gubitka funkcije slušnih stanica

* kratkotrajna ili dugotrajna izloženost velikoj buci

* bolest srednjeg uha (otoskleroza ili cerumen zvukovoda)

* ateroskleroza

* visoki krvni tlak

* nikotin, kofein

* ozljede glave

* tumori glave s pritiskom na krvne žile

* neke bolesti (Menierova bolest, akustični neurom, disfunkcije Eustahijeve tube)

* spazam mišića unutarnjeg uha

* poremećaj zgloba koji spaja donju čeljust s kostima lubanje

* neki lijekovi (diuretici, acetilsalicilna kiselina u velikim dozama, rijetki antibiotici, antidepresivi i lijekovi protiv malignih bolesti)

Vrste tinitusa

Već i samim razgovorom s liječnikom i otkrivanjem vrste tinitusa može se pretpostaviti mogući uzrok. Tako, primjerice, zvuk zatvaranja ili klikanja ukazuje na moguću kontrakciju mišića unutar uha ili oko njega, pulsirajuće zujanje može nastati zbog vaskularnih problema, visokog krvnog tlaka ili opstrukcije Eustahijeve tube i zvukovoda, niskofrekventna zvonjava ukazuje na Menierovu bolest ili otosklerozu, a visokofrekventna zvonjava tipična je za gubitak sluha zbog izloženosti buci, starenja ili akustičkog neuroma.

Nema odobrenih tretmana

Do danas ne postoje odobreni lijekovi za liječenje tinitusa, iako neke terapije pomažu jer mogu olakšati simptome.

"Pravodobno učenje učinkovitih strategija upravljanja ključ je suočavanja s ovim teškim stanjem", rekao je za Medscape dr. Hashir Aazh, audiolog koji se specijalizirao za tinitus i savjetnik za istraživanje sluha za odjel za audiologiju u Zakladi Royal Surrey NHS Foundation Trust u Velikoj Britaniji.

Preventivno najviše možemo djelovati korištenjem zaštite protiv buke na radnom mjestu i sprečavanjem kardiovaskularnih bolesti. Kod nekih uzroka liječenje je djelotvorno. Primjerice, ako je uzrok cerumen zvukovoda, vaskularni problem ili određeni lijek, može se isprati zvukovod, promijeniti lijek koji pojačava tinitus ili propisati lijek ili kirurška terapija kojom će se riješiti vaskularni problemi. Iako tinitus uglavnom nije kirurška bolest, tinitus zbog kirurške lezije u uhu obično reagira na liječenje te lezije. Tipične lezije podložne operaciji uključuju one uzrokovane tumorima glomusa, divertikulom sigmoidnog sinusa, arteriovenskom malformacijom i vodljivim gubitkom sluha.

Tretmani za tinitus, imaju različite uspjehe, a uključuju:

* električne stimulacije

* Biofeedback

* ponavljajuću transkranijalnu magnetsku stimulaciju

* slušna pomagala

* maskere za tinitus

* grupe za podršku.

Kako si možete sami pomoći

Iako nema specifičnog lijeka, neki savjeti mogu pomoći. Evo što se savjetuje:

* maskiranje tinitusa bijelim šumom - korištenjem zvuka kiše ili valova uz koje oboljeli usniva,

* skretanje pozornosti moguće je i pozadinskom glazbom koja je podešena tako da svojim frekvencijama prekriva frekvencije šumova, TV-om ili čak šumom ventilatora,

* savjetuje se izbjegavanje kofeina i pušenja, pijenje alkohola,

* prakticiranje tehnika opuštanja za izbjegavanje stresa

* zaobilaženje glasnih zvukova i buke, što može pogoršati intenzitet simptoma,

* alternativna terapija za tinitus podrazumijeva korištenje melatonina, vitamina skupine B, cinka, akupunkture, Ginko bilobe i neuromodulacije.

Linker
12. travanj 2024 07:44