NDZ/STARMAX/PROFIMEDIA NDZ/STARMAX/PROFIMEDIA
Tip LADA

Zvijezda 90-ih oboljela je od novog tipa dijabetesa koji pogađa starije od 30 godina. Ovo su simptomi

Čak dva do 12 posto odraslih s dijabetesom živi s tipom 1,5


Bivši pjevač popularnog boy benda NSYNC koji je zaludio svijet početkom 90-ih, danas 45-godišnji Lance Bass, nedavno je na svom Instagram profilu podijelio vijest s obožavateljima kako boluje od dijabetesa. No, ono što je dodatno zaintrigiralo sve je činjenica krivo postavljene dijagnoze. Naime, umjesto dijabetesa tipa 2, koji mu je otkriven tijekom pandemije, Lance je objavio da zapravo boluje od dijabetesa tipa 1,5, poznatijeg kao LADA.

Zanimljivo, koliko je god za neke ova vijest bila šokantna, Bass je napokon odahnuo. Ponajviše zato što, kako navodi, svi napori koje je s krivom dijagnozom ulagao, od prehrane, lijekova i rutine vježbanja, jednostavno nisu bili dovoljni za postizanje stabilnih vrijednosti šećera.

Što je zapravo LADA?

Ovaj oblik dijabetesa punog naziva latentni autoimuni dijabetes kod odraslih baš kako i naziv govori, razvija se u odrasloj dobi. Uglavnom, kod onih starijih od 30 godina. Štoviše, prema stručnjacima, čak dva do 12 posto odraslih s dijabetesom živi s tipom 1,5. Ipak, ovaj oblik dijabetesa se prvotno često krivo dijagnosticira, baš kao i kod popularnog pjevača.

Kako se dijabetes LADA razlikuje od dijabetesa tipa 1 i tipa 2?

Dijabetes tipa 1 autoimuno je stanje u kojem gušterača potpuno prestaje proizvodi inzulin, hormon važan za regulaciju šećera u krvi. U većini slučajeva obolijevaju djeca i mladi, a da bi preživjeli, moraju doživotno uzimati inzulin vanjskim putem. Za razliku od prvog tipa, dijabetes tipa 2 je stanje u kojem organizam ima inzulina, međutim, tijelo ga ne može pravilno koristiti zbog čega dolazi do loše regulacije šećera. Od ovog oblika uglavnom obolijevaju odrasli.

- Oboljeli s dijabetesom tipa 1,5 (LADA) ne uklapaju se lako u kriterije za tip 1 i tip 2 - navodi prof. dr. Anupam Ohri i dodaje kako nije potpuno jasno što uzrokuje ovaj tip dijabetesa, međutim, vjeruje se da postoji određena genetska veza.

LADA se razvija kada gušterača prestane proizvoditi inzulin jer autoimuni proces oštećuje stanice u gušterači. Jedini način da se potvrdi dijagnoza ovog oblika dijabetesa je krvni test kojim se provjeravaju antitijela stanica gušterače koje stvaraju inzulin. Dodatno, liječnik može provjeriti razine proteina C-peptida kako bi dobio informacije o tome koliko inzulina tijelo proizvodi.

Simptomi

Simptomi LADA-e slični su onima kao kod dijabetesa tipa 1 ili 2:

  • povećana žeđ i učestalo mokrenje
  • zamagljen vid
  • slabost i umor
  • gubitak na težini unatoč velikom apetitu,
  • česte infekcije
  • suha koža koja svrbi
  • trnci u rukama ili nogama

Liječenje

No, za razliku od dijabetesa tipa 1, bolest se, prema Klinici Mayo, razvija polako pa osobe kojima je dijagnosticirana LADA često ne moraju odmah uzimati inzulin. U početku se može kontrolirati promjenama životnog stila kao što su redovito vježbanje, gubitak težine, odabir zdrave prehrane i prestanak pušenja. Zatim, u liječenje se uključuju i tablete, međutim, s vremenom kako tijelo polako gubi sposobnost stvaranja inzulina, većina s LADA-om će u nekom trenutku morati započeti s tretmanom uzimanja inzulina i to kratkodjelujućim i dugodjelujućim verzijama ili putem inzulinske pumpe.

Globalni problem

Dio svijeta dijabetesa i to onog s tipom 1, nedavno je postao i šestogodišnji sin popularnog pjevača Johna Legenda i manekenke Chrissy Teigen koji je viđen u društvu roditelja kako na Olimpijskim igrama u Parizu navija za američku gimnastičarku Simone Biles.

O tome da je dijabetes općenito globalna epidemija svjedoče procjene, kako navode u Internacionalnoj dijabetičkoj federaciji, da 537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi s ovom bolešću.

Linker
07. rujan 2024 12:09