Shutterstock
Zanimljivo pravilo

Znanstvenici napokon izračunali! Evo koliko sekundi biste trebali mokriti, ako to traje duže ili kraće - vrijeme je za promjene

Pravilo mjehura od 20 sekundi temelji se na istraživanju grupe studenata koji su otkrili koliko sisavci trebaju mokriti

Većina nas ne razmišlja previše o tome koliko dugo sjedimo na toaletu, ali većina zdravstvenih stručnjaka smatra da bismo se trebali držati "pravila 20 sekundi". Naime, tim fizičara s Georgia Tech-a otkrio je da većina sisavaca koji teže više od tri kilograma isprazni svoj mjehur za 21 sekundu.

Istraživači tvrde da upravo taj vremenski okvir može biti koristan alat za ljude pri praćenju navika mjehura. Medicinska sestra Janis Miller objasnila je da ako mokrite duže ili kraće od 20 sekundi, tada ili zadržavate mokraću predugo ili odlazite na toalet prečesto.

Što je "pravilo 20 sekundi"?

Pravilo od 20 sekundi temelji se na istraživanju grupe studenata strojarstva s Georgia Tech-a. Studenti su radili na projektu kako bi osmislili bolji dizajn vodotornja. Kako bi proučili jednostavniji oblik dinamike fluida, posjetili su zoološki vrt i izbrojali koliko je vremena životinjama trebalo da se izmokre. Otkrili su da gotovo svim sisavcima, od slonova do zečeva, u prosjeku treba 21 sekunda da isprazne mjehur. Za pražnjenje mjehura ljudi potrebno je izbaciti oko jedne šalice (240 ml) tekućine. To znači da ako pijete oko osam šalica vode dnevno, trebali biste mokriti osam puta, kaže dr. med. Nicole Eisenbrown, urologinja iz Floride, za Well+Good.

Čudno ili ne, studija zoološkog vrta pruža smjernice za zdravlje mokraćnog mjehura koje je lako slijediti. Ako je vaš mjehur dovoljno pun, trebalo bi mu trebati otprilike 21 sekundu da se isprazni.

Dr. Miller predlaže zaokruživanje na 20 sekundi radi jednostavnosti kako biste vidjeli gdje ste na spektru. Ako ustanovite da gotovo uvijek mokrite znatno manje ili znatno više od 20 sekundi, razmislite o svojim navikama vezanim uz mokrenje: Pijete li previše ili premalo vode? Odlazite li dovoljno često u kupaonicu tijekom dana? Ili koristite kupaonicu više nego što trebate jer je to jedino privatno mjesto u vašoj kući? Vaši vam odgovori mogu pomoći da promijenite svoje navike.


Zašto su navike vezane uz mjehur važne?

Naime, ljudski mjehur se puni, a kad se počne napuhavati poput balona, šalje signale mozgu da pritisak postaje veći, objašnjava fizioterapeutkinja Heba Shaheed. Međutim, naš mozak razgovara s mjehurom i nerijetko mu govori "Sad nije dobro vrijeme. Zatvori se". Kad je dobro vrijeme, odnosno kad ste na toaletu, mozak dopušta otvoranje uretralnog sfinktera. Ali ta komunikacija između mozga i mjehura može se poremetiti ako piškite prečesto ili prerijetko.

Primjerice, ako ste tip osobe koji često odgađa ili zaboravlja na odlazak na toalet, moguće je da će vaše mokrenje trajati i 40 sekundi. Naime, vaš mozak je navikao ignorirati signale "pun sam", a prenaprezanje mjehura postala je vaša navika.

Dr. Eisenbrown ovo stanje naziva "mjehur medicinske sestre" ili "mjehur učitelja" jer je često među tim profesijama. Naime, učitelji i medicinske sestre ne mogu samo tako napustiti učionicu ili prostoriju i zbog toga namjerno odgađaju odlazak na toalet. No s vremenom, kronično prekomjerno istezanje mjehura uzrokovat će prestanak ispravnog rada, kaže dr. Eisenbrown.

- Vaš mjehur samo postaje malo veći, zatim malo veći, i malo veći. Nakon godina toga, mišići mokraćnog mjehura gube sposobnost rastezanja i na kraju prestaju ispravno raditi - kaže dr. Eisenbrown.

Naravno, može se dogoditi i suprotno. Ako prečesto koristite toalet, mogli biste mokriti češće nego što trebate. Ovo trenira vaš mjehur da vašem mozgu kaže da je pun kada nije, kaže dr. Miller. Kao rezultat toga, možete razviti preaktivan mjehur, što uključuje snažnu potrebu za odlaskom na toalet, čak i kada ne ispuštate puno tekućine.

Liječnici mogu propisati lijekove za preaktivan mokraćni mjehur, ali također mogu predložiti vježbanje za ponovno uvježbavanje vaše komunikacije između mozga i mjehura.

Ukratko: pravilo od 20 sekundi pomaže vam prepoznati navike kako biste mogli napraviti promjene koje podržavaju vaše zdravlje.

Linker
20. travanj 2024 06:02