Uzimamo ih ili kroz namirnice ili kroz dodatke prehrani
 FOTOGRAFIJE: PIXELSEFFECT GETTY IMAGES
Protiv virusa

Znanost je dokazala: Ovaj dodatak prehrani može pomoći protiv covida

Uz vitamin D još se jedan sastojak hrane pokazao djelotvornim u jačanju imunosnog sustava i njegovoj sposobnosti da se uspješnije izbori protiv virusa

Dok se ne procijepi dovoljan broj ljudi cjepivom protiv koronavirusa te dok se ne stvori kolektivan imunitet, postoji niz namirnica koje možemo jesti, a koje će ojačati organizam i umanjiti rizik od infekcije. Svakim danom saznajemo sve više o namirnicama koje mogu pomoći našem imunitetu, a posebno se u zadnje vrijeme istražuju beta-glukani za koje se potvrdilo da mogu biti iznimno korisni našem tijelu u borbi protiv covida-19.

U namirnicama

Beta-glukani su strukturne komponente koje se nalaze u brojnim namirnicama kao što su zobena zoba, ječam, kvasac, gljive i alge. U nedavnom sveobuhvatnom pregledu istraživanja sastojaka u hrani koji bi mogli pomoći u borbi protiv covida, istraživači su ispitali preliminarne dokaze koji podupiru potencijalnu upotrebu beta-glukana u borbi protiv zaraze koronavirusom. Obećavajuća je studija napravljena na beta-glukanima u shiitake gljivama, koju je vodila dr. Emma J. Murphy s irskog Athlone Institute of Technology.

Postoje dvije glavne strukture beta-glukana; jedna vrsta se nalazi u žitaricama i za nju je dokazan povoljan učinak na smanjenje kolesterola i sposobnost da modulira crijevni mikrobiom. Druga vrsta se nalazi u gljivama i kvascu te je poznata po svojoj imunomodulacijskoj aktivnosti. To znači da može komunicirati s našim imunološkim sustavom”, kaže dr. Murphy za portal Eat This, Not That!

Spremni za napad

„Beta-glukani mogu pripremiti naš imunosni sustav da bude spreman za napad bakterija ili virusa. Oni također mogu opustiti imunološki odgovor tijekom upale što je iznimno važno jer pojačana upala može biti čak veći problem od infekcije”, objašnjava dr. Murphy. Naime, istraživanje je pokazalo da beta-glukani smanjuju upalni odgovor povezan s akutnim respiratornim distres sindromom (ARDS), odnosno vrstom oštećenja pluća koje je zabilježeno kod upala pluća i teških slučajeva covida-19.
Iako još nije poznat točan način na koji beta-glukani postižu učinak na smanjenje upala, dr. Murphy objašnjava da je evidentan njihov učinak na jačanje imunosnog sustava, neovisno unosimo li beta glukan prehranom (shiitake gljive) ili kao dodatak prehrani. Ipak je potrebno savjetovati se s ljekarnikom prije uzimanja beta-glukana u obliku dodatka prehrani, osobito ako bolujete od autoimunih bolesti (multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis) i već uzimate imunosupresive. Trudnice, dojilje i mala djeca ne bi trebala uzimati beta-glukane. Svima ostalima beta-glukani mogu koristiti.

Smanjuje rizik

Dr. Charis Galanakis, glavni autor sveobuhvatnog pregleda studija s beta-glukanima, rekao je za isti izvor da je iz obećavajuća istraživanja o učinku beta-glukana, dokazano i da vitamin D smanjuje rizik od covida-19. „Naravno, uz to što se trebamo potruditi da naša prehrana sadrži beta-glukane i vitamin D i dalje je potrebno držati se mjera sprečavanja i širenja covida-19: nosite masku, držite socijalnu distancu, pojačano perite ruke, provjetravajte prostorije u kojima boravite i izbjegavajte gužve”, zaključio je dr. Galanakis.

Linker
17. travanj 2024 14:09