Kretanje jako utječu na naš mozak, sjetite se toga drugi puta kada poželite "uskočiti" u neko prijevozno sredstvo, a nigdje vam se ne žuri
 Foto: iStock
Mozak nagrađuje svaki korak

Želite li održati mozak mladim, zavolite stepenice

Zamislite, istraživanje je pokazalo kako svaka godina učenja pomlađuje mozak za godinu dana, dok svakodnevno uspinjanje stepenica mozak čini mlađim za pola godine...

Zaboravite liftove. Za zdravlje mozga radije se penjite stepenicama, sugerira novo istraživanje provedeno u Kanadi. Otkrili su još jedan recept koji može mozak dugo vremena održavati mladim - čitanje i učenje.
- Fizička aktivnost i edukacije utječu na razliku između stvarne starosti i kronološke dobi te da ljudi zaista sami mogu doprinijeti da njihov mozak ostane u formi. Čak i jednostavna stvar kao što je penjanje po stepenicama moćno je sredstvo za poboljšanje zdravlja mozga - rekao je voditelj istraživanja Jason Steffener sa Concordia University u Montrealu.

"Mlađi" mozak

Tijekom istraživanja korištenjem magnetske rezonancije praćena je 331 osoba u dobi od 19 do 79 godina. Oni koji češće koriste stepenice i s višim stupnjem obrazovanja imaju “mlađi” mozak. Konkretno, starost mozga bila je gotovo jednu godinu niža za svaku godinu obrazovanja, a za svako uspinjanje stepenicama u danu mozak je mlađi pola godine, poručili su istraživači.

I pješačenje je dobro

Vjerovali ovome ili ne, istraživači kažu da su željeli ukazati na uzročno-posljedičnu vezu fizičke aktivnosti, čitanja i studiranja s održavanjem britkog mozga. U studiji objavljenoj u časopisu “Neurobiology of Aging” Steffener pozdravlja i javno-zdravstvene kampanje gradova koje promoviraju pješačenje umjesto prijevoza tramvajem, podzemnom željeznicom ili autobusom.

Linker
25. travanj 2024 22:52