Jeste li probali?
 Foto: iStock
Nova studija

Zašto biste trebali popričati sami sa sobom - i to u trećem licu?

Tim znanstvenika otkrio je da važan učinak na eliminiranje stresa može imati upravo ova metoda.

Tim znanstvenika s Michiganskog državnog sveučilišta u East Lansingu i Sveučilišta Michigan u Ann Arboru otkrio je da važan učinak na eliminiranje stresa može imati razgovor sa samim sobom, ali u trećem licu. Istraživali su neuropsihološki učinak ove metode i pokazalo se da se na ovaj način stječe potrebna psihološka distanca koja može pomoći u kontroli emocija.

Učinkovita metoda

Nova studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, sastoji se od dva neuroznanstvena eksperimenta. U prvom su sudionici zamoljeni da gledaju emocionalno prijeteće slike (na primjer čovjek im je uperio pištolj glavu) i neutralne slike. Te su slike trebali gledati u prvom licu, odnosno kao da se to događa njima osobno i u trećem licu, kao da se to događa nekom drugom. Odgovarali su kako se osjećaju, a aktivnost mozga sudionika pratila se elektroencefalografom. Sagledavanje sebe u trećem licu smanjilo je aktivnost mozga sudionika preko neuronskih mehanizama za koje se zna da su uključeni u emocionalnu regulaciju, a to je se dogodilo gotovo odmah, u roku jedne sekunde.

Elektroencefalografom nije zabilježeno povećanje kognitivnih kontrolnih biljega, što ukazuje na to da je ova strategija 'trećeg lica' učinkovita u upravljanju stresom. U drugom eksperimentu sudionici su zamoljeni da se prisjete emocionalno uznemirujućih iskustava iz svoje prošlosti u uvjetima prve i treće osobe.

Zabilježeno je da je princip treće osobe smanjio aktivnost u području mozga uključenom u obradu bolnih osobnih sjećanja.

Linker
11. lipanj 2024 14:09