Korištenje zahoda izvan kuće kod većine izaziva nelagodu.

 SHUTTERSTOCK
I kako sad?!

Većina nas ne sjeda na zahodsku školjku izvan kuće, ali jeste li znali da ni polučučanj nije baš najbolje rješenje?

Ova navika, iako dobro privremeno rješenje, s vremenom potencijalno može stvoriti neke sekundarne probleme

Korištenje wc-a izvan kuće kod većine izaziva nelagodu jer, poznato je, oni uglavnom nisu čisti. Stoga nikad nećemo sjesti na školjku, već ćemo biti u polučučnju. Međutim, jeste li znali da ova navika, iako dobro privremeno rješenje, s vremenom potencijalno može stvoriti neke sekundarne probleme.

Rizik od infekcija

Najvažniji razlog zašto ne sjedamo na školjku izvan kuće je taj da izbjegnemo bakterije. Međutim, kada čučite iznad školjke, mišići dna zdjelice ostaju dijelom napeti i mjehur nije potpuno opušten. Zbog toga će zaostati malo urina kada ustanete, što također može dovesti do pojave više bakterija i većeg rizika za infekciju mokraćnog sustava.

Neugodan osjećaj

Urin koji je ostao u mjehuru izložit će vas riziku od slučajnog curenja kada kihnete, skačete, smijete se ili kašljete. Također može iritirati unutrašnjost mjehura pa ćete osjećati da vam se piški i kada mjehur nije pun.

Mjehur postaje slabiji

Kada ste u polučučnju iznad školjke, ne koristite mišiće zdjelice na prirodan način. Zapravo trenirate mišiće da se ne opuštaju, a nakon mnogo godina mjehur će zbog toga možda postati slabiji. Da biste ovo preduhitrili savjetuje se raditi vježbe za jačanje mišića zdjelice.

Puni čučanj

I stručnjaci ističu da je bolje rješenje puni čučanj nego polučučanj. Puni čučanj je onaj koji radite kada hitno morate na wc i nalazite se usred ničega. Izvođenje ovog čučnja umjesto polučučnja moglo bi biti bolje za vaše zdravlje jer su mišići zdjelice i mjehura opušteniji u ovom položaju.

Linker
23. travanj 2024 20:49