Dobre vijesti

 SHUTTERSTOCK
Nove spoznaje

Važno otkriće znanstvenika: Dodatak prehrani koji mnogi svakodnevno konzumiraju može smanjiti rizik od više vrsta raka

Znanstvenici su otkrili da otporni škrob smanjuje raspon karcinoma za više od 60 posto

Međunarodno ispitivanje, poznato kao CAPP2, uključilo je gotovo 1000 pacijenata s Lynchovim sindromom iz cijelog svijeta i otkrilo je da redovita doza otpornog (rezistentnog) škroba, poznatog i kao fermentabilna vlakna, koje su ispitanici uzimali dvije godine kao dodatak prehrani, nije utjecala na rak crijeva, ali je smanjila rak u drugim dijelovima tijela za više od polovice. Taj je učinak bio posebno izražen kod karcinoma gornjeg dijela probavnog sustava, uključujući rak jednjaka, želuca, bilijarnog trakta, gušterače i dvanaesnika. Zapanjujući učinak je trajao i deset godina nakon prestanka uzimanja dodatka. Prethodna istraživanja objavljena u sklopu istog ispitivanja otkrila su da aspirin smanjuje rizik za razvoj raka debelog crijeva za 50 posto.

Studiju su vodili stručnjaci sa sveučilišta u Newcastleu i Leedsu, a financirali su je Cancer Research UK, Europska komisija, Vijeće za medicinska istraživanja i Nacionalni institut za zdravstvena istraživanja.

- Otkrili smo da otporni škrob smanjuje raspon karcinoma za više od 60 posto. Učinak je bio najočitiji u gornjem dijelu crijeva - objasnio je profesor John Mathers sa Sveučilišta Newcastle i dodao da je to važno jer je karcinome gornjeg dijela probavnog trakta često teško dijagnosticirati i uglavnom se otkriju u uznapredovalom stadiju. Otporan škrob može se uzimati kao dodatak prehrani i prirodno se nalazi u grašku, grahu slanutku, bananama, krumpiru, zobi i drugim škrobnim namirnicama. Doza korištena u ispitivanju ekvivalentna je svakodnevnom konzumiranju banane, prije nego što postanu previše zrele i mekane, jer škrob u bananama odolijeva razgradnji i dospijeva u crijeva gdje može promijeniti vrstu bakterija koje tamo žive.


Otporni škrob

- Otporni škrob je vrsta ugljikohidrata koja se ne probavlja u tankom crijevu, već fermentira u debelom crijevu, hraneći korisne crijevne bakterije. Ova vrsta škroba ima nekoliko zdravstvenih prednosti i manje kalorija od običnog škroba. Mislimo da otporni škrob može smanjiti razvoj raka promjenom bakterijskog metabolizma žučnih kiselina i smanjiti one vrste žučnih kiselina koje mogu oštetiti našu DNK i na kraju uzrokovati rak. Međutim, za to su potrebna daljnja istraživanja - rekao je prof. Mathers o istraživanju koje je nedavno objavljeno u časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka Cancer Prevention Research.

Profesor Sir John Burn, sa Sveučilišta Newcastle i Newcastle Hospitals NHS Foundation Trusta koji je vodio ispitivanje s profesorom Mathersom, rekao je: "Kad smo započeli studije prije više od 20 godina, mislili smo da bi nam ljudi s genetskom predispozicijom za rak debelog crijeva mogli pomoći da testiramo možemo li smanjiti rizik od raka aspirinom ili otpornim škrobom.

Pacijenti s Lynchovim sindromom visoko su rizični jer je vjerojatnije da će razviti rak pa je od vitalne važnosti otkriće da aspirin može smanjiti rizik od raka debelog crijeva i da otporni škrob može smanjiti rizik od drugih karcinoma za polovicu.

- Na temelju našeg ispitivanja, Britanski nacionalni institut za zdravlje i zdravstvenu njegu (NICE) sada preporučuje aspirin osobama s visokim genetskim rizikom od raka crijeva, a otporan škrob onima u visokom riziku od razvoja drugih sijela raka - kaže prof. Burn.

Linker
01. studeni 2024 06:16