Međunarodno ispitivanje, poznato kao CAPP2, uključilo je gotovo 1000 pacijenata s Lynchovim sindromom iz cijelog svijeta i otkrilo je da redovita doza otpornog (rezistentnog) škroba, poznatog i kao fermentabilna vlakna, koje su ispitanici uzimali dvije godine kao dodatak prehrani, nije utjecala na rak crijeva, ali je smanjila rak u drugim dijelovima tijela za više od polovice. Taj je učinak bio posebno izražen kod karcinoma gornjeg dijela probavnog sustava, uključujući rak jednjaka, želuca, bilijarnog trakta, gušterače i dvanaesnika. Zapanjujući učinak je trajao i deset godina nakon prestanka uzimanja dodatka. Prethodna istraživanja objavljena u sklopu istog ispitivanja otkrila su da aspirin smanjuje rizik za razvoj raka debelog crijeva za 50 posto.
Studiju su vodili stručnjaci sa sveučilišta u Newcastleu i Leedsu, a financirali su je Cancer Research UK, Europska komisija, Vijeće za medicinska istraživanja i Nacionalni institut za zdravstvena istraživanja.
- Otkrili smo da otporni škrob smanjuje raspon karcinoma za više od 60 posto. Učinak je bio najočitiji u gornjem dijelu crijeva - objasnio je profesor John Mathers sa Sveučilišta Newcastle i dodao da je to važno jer je karcinome gornjeg dijela probavnog trakta često teško dijagnosticirati i uglavnom se otkriju u uznapredovalom stadiju. Otporan škrob može se uzimati kao dodatak prehrani i prirodno se nalazi u grašku, grahu slanutku, bananama, krumpiru, zobi i drugim škrobnim namirnicama. Doza korištena u ispitivanju ekvivalentna je svakodnevnom konzumiranju banane, prije nego što postanu previše zrele i mekane, jer škrob u bananama odolijeva razgradnji i dospijeva u crijeva gdje može promijeniti vrstu bakterija koje tamo žive.
Otporni škrob
- Otporni škrob je vrsta ugljikohidrata koja se ne probavlja u tankom crijevu, već fermentira u debelom crijevu, hraneći korisne crijevne bakterije. Ova vrsta škroba ima nekoliko zdravstvenih prednosti i manje kalorija od običnog škroba. Mislimo da otporni škrob može smanjiti razvoj raka promjenom bakterijskog metabolizma žučnih kiselina i smanjiti one vrste žučnih kiselina koje mogu oštetiti našu DNK i na kraju uzrokovati rak. Međutim, za to su potrebna daljnja istraživanja - rekao je prof. Mathers o istraživanju koje je nedavno objavljeno u časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka Cancer Prevention Research.
Profesor Sir John Burn, sa Sveučilišta Newcastle i Newcastle Hospitals NHS Foundation Trusta koji je vodio ispitivanje s profesorom Mathersom, rekao je: "Kad smo započeli studije prije više od 20 godina, mislili smo da bi nam ljudi s genetskom predispozicijom za rak debelog crijeva mogli pomoći da testiramo možemo li smanjiti rizik od raka aspirinom ili otpornim škrobom.
Pacijenti s Lynchovim sindromom visoko su rizični jer je vjerojatnije da će razviti rak pa je od vitalne važnosti otkriće da aspirin može smanjiti rizik od raka debelog crijeva i da otporni škrob može smanjiti rizik od drugih karcinoma za polovicu.
- Na temelju našeg ispitivanja, Britanski nacionalni institut za zdravlje i zdravstvenu njegu (NICE) sada preporučuje aspirin osobama s visokim genetskim rizikom od raka crijeva, a otporan škrob onima u visokom riziku od razvoja drugih sijela raka - kaže prof. Burn.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....