SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Tko ima povećani rizik za melanom?

Veći rizik imaju osobe u čijoj je obitelji bilo oboljelih od melanoma, one koje su već operirale melanom, osobe s atipičnim ili displastičnim madežima te osobe svijetle puti


Otac je operirao maligni melanom. Kako mogu spriječiti pojavu malignog melanoma i tko ima veći rizik?

Renato I., Split

Odgovara dr. Danijel Ceković, dermatovenerolog:

"Redovitim samopregledom kože jednom mjesečno te pregledom kod dermatologa jednom godišnje može se evidentirati promjena i na vrijeme ukloniti. Preventivno uklanjanje sumnjivih madeža na koži najbolji je način sprečavanja razvoja malignog melanoma. Uklanjanje sumnjivih madeža radi se isključivo kirurški, nakon čega se tkivo šalje na analizu. Vrlo je važna zaštita od sunca. Prilikom svakog izlaganja suncu treba koristiti odjeću, šešire i kreme sa zaštitnim faktorom 50+. Ne ići u solarij. Naročito treba paziti da djeca ne dobiju opekline. Veći rizik imaju osobe u čijoj je obitelji bilo oboljelih od melanoma, one koje su već operirale melanom, osobe s atipičnim ili displastičnim madežima (madeži veći od 0,5 cm u promjeru, nepravilnog oblika, s više nijansi tamne boje) te osobe svijetle puti, svijetle kose, svijetlih očiju koje su sklone opeklinama i teško tamne. Zatim su tu osobe s velikim urođenim madežima, oni koji su nekoliko puta dobili jake sunčane opekline, osobe koje se izlažu tzv. rekreacijskom sunčanju, tj. one koje žele tamni ten dobiti u kratko vrijeme, te osobe koje često idu u solarij. Kao i svi ostali karcinomi kože, tako je i maligni melanom izlječiv ako se otkrije na vrijeme i odmah operativno odstrani."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
06. svibanj 2024 18:39