SHUTTERSTOCK
stručnjaci upozoravaju

Svjetski dan bubrega - Hrvatska među rijetkima u EU nema kućnu hemodijalizu

Prema procjenama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj oko 300.000 osoba ima neki oblik bubrežne bolesti

Hrvatska je među rijetkim zemljama u EU u kojima nije dopuštena kućna hemodijaliza iako bi znatno olakšala život za 2500 bubrežnih bolesnika koji tri puta tjedno moraju u bolnicu na otklanjanje toksičnih tvari iz krvi, upozoravaju stručnjaci u povodu Svjetskog dana bubrega, 9. ožujka.

- Još uvijek nemamo odobrenu kućnu hemodijalizu, iako poboljšava kvalitetu života oboljelih i smanjuje njihovu smrtnost - rekao je Hini Mario Laganović, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, koje već duže vrijeme zagovara uvođenje kućne hemodijalize.

Za to je potrebno izmijeniti propise koji određuju da se izvantjelesni krvni optok ne smije obavljati izvan zdravstvene ustanove. Obavljeni su razgovori s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), a sada je na potezu Ministarstvo zdravstva, poručuje Laganović.


Kućna hemodijaliza jeftinija za zdravstveni sustav

Uređaji za kućnu hemodijalizu jednostavni su za primjenu, a pacijent bi u svom domu mogao odrediti tempo dijalize, uz nadzor liječnika. Ipak, kućna metoda nije pogodna za sve pacijente, već za one koji su dovoljno funkcionalni da mogu naučiti postupak.

- Pacijenti na kućnoj hemodijalizi žive najnormalnije, radno su aktivni i ne ovise o čekanju saniteta, što odnosi mnogo vremena - ističe Laganović.

Osim niza beneficija za oboljele, uvođenje kućne hemodijalize bilo bi jeftinije i za zdravstveni sustav, što pokazuju iskustva zapadnih zemalja. Godišnje klasična hemodijaliza jednog pacijenta stoji između 100 i 150 tisuća kuna. Opcija da pacijent dobije na korištenje kućni uređaj koji plaća HZZO, za sustav je jeftinija, kaže Laganović.

Pri toj računici treba uzeti u obzir sve troškove, uključujući prijevoz bolesnika sanitetom u bolnicu. Značajne su i indirektne uštede zbog manjeg broja komplikacija i manje količine lijekova.


Dio bolesnika putuje po 50 kilometara na hemodijalizu u bolnicu

Pročelnica Zavoda za nefrologiju i dijalizu KBC-a Sestre milosrdnice Karmela Altabas poziva na popularizaciju kućne metode nadomještanja bubrežne funkcije kao i na donošenje pravnog okvira za hemodijalizu u kućnim uvjetima.

- Mi smo jedna od zadnjih zemalja u EU koje nemaju mogućnost obavljanja hemodijalize kod kuće, a svuda u svijetu se pokazalo da je to jeftinije za sustav. Pogotovo za to što nam dio bolesnika putuje po 50 kilometara do bolnice - ističe Altabas.

Važno je, kaže, osigurati da HZZO pokrije sve troškove te metode, te započeti s edukacijom zdravstvenih djelatnika o tome kako educirati i voditi bolesnike na kućnoj hemodijalizi.


HZZO: Potrebno utvrditi cijenu i stručne kriterije

U HZZO-u pak kažu ne mogu utvrditi cijenu kućne hemodijalize za pojedinog pacijenta bez definiranih uvjeta provođenja tog postupka u kućnim uvjetima. Navode i kako je potrebno utvrditi i stručne kriterije koji su bolesnici pogodni za provođenje postupka u kućnim uvjetima, te potrebe i dinamiku stručnog nadzora i kontrola u zdravstvenim ustanovama.

Prema njihovim saznanjima, tek manji broj osoba na hemodijalizi kandidati su za kućnu hemodijalizu. U državama članicama EU to je, kažu, do četiri posto. Pravni okvir za provođenje medicinske djelatnosti u kućnim uvjetima kao i standardne uvjete za kućnu hemodijalizu utvrđuje Ministarstvo zdravstva. No, iz Ministarstva nisu odgovorili Hini što poduzima po tom pitanju.

Prema procjenama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj oko 300.000 osoba ima neki oblik bubrežne bolesti, a između 3000 i 4000 ih se liječi nekim oblikom nadomjesnog bubrežnog liječenja.


Godišnje na dijalizu kreće oko 600 novih pacijenata

Kronična bubrežna bolest sve je češća zbog loših životnih navika, ali i teškog otkrivanja bolesti zbog čega je zovu - tihim ubojicom, navodi HZJZ. Laganović navodi da su glavne ugrožene skupine dijabetičari, hipertoničari, pretili te osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom.

Društvo vodi i registar, prema kojemu godišnje na dijalizu kreće oko 600 novih pacijenata. U Hrvatskoj se klasična dijaliza provodi u 49 dijalizinih središta.

Trenutno se oboljele liječi peritonijskom dijalizom, hemodijalizom i transplantacijom bubrega, koja je najbolji način nadomještanja bubrežne funkcije.

U Hrvatskoj se transplantira godišnje oko 120 bubrega, u četiri bolnice - KB-u Merkur, te KBC-ima Zagreb, Rijeka i Osijek.

Linker
29. travanj 2024 02:37