Znakovi anksioznosti sve su češći
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Sve češće doživljavam napadaje panike. Kako si mogu pomoći?

Ne treba se opustiti što se tiče preporučenih epidemioloških mjera, ali strahovati unaprijed, s time da se ponašate adekvatno situaciji, jednostavno nema smisla

Ne pijem, ne pušim, društvena sam i volim izlaziti. Imam 26 godina. Od pojave koronavirusa imam problem s paničnim napadajima, bojim se da će mi se nešto dogoditi, poput infarkta, moždanog udara itd. U početku bi se to javljalo jednom u dva tjedna, a sada sve češće. Uz to, imam maglu u glavi, smušenost i vrtoglavicu koja počne od ranoga jutra i traje do navečer, u toj mjeri da ne mogu funkcionirati. Želim samo spavati da to prođe. Bila sam kod psihijatra, što nije urodilo plodom. Molim vas pomoć i savjet.

Višnja E., Karlovac

Odgovara dr. Sanja Boban, psihijatar:

Zagreb, 231107



Doktorica specijalist psihijatar Dr.med. Sanja Boban



Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

"Ovo što opisujete su znakovi pojačane anksioznosti (straha). Navodite da ne pijete, ne pušite, zdravo živite. Očito ste oduvijek pazili na svoje zdravlje, a možda ste bili i značajnije zabrinuti za njega. Pojava korone znači opasnost za vaše zdravlje (kao i svih nas, naravno), ali neki ljudi su skloniji pretjeranoj zabrinutosti. Ne kažem da se trebate opustiti što se tiče preporučenih epidemioloških mjera, ali strahovati unaprijed, s time da se ponašate adekvatno situaciji, jednostavno nema smisla. Mladi ste i ne spadate u ugroženu skupinu. Zaraza koronom ne znači smrt. Nastavite se odgovorno ponašati, a ako je potrebno, razgovarajte sa svojom liječnicom koja će vas umiriti ili uputiti nekom tko se bavi problemima povišene anksioznosti."

Linker
26. travanj 2024 17:33