Više od 55 oboljenja povezuje se s glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Procjenjuje se da se kod 99% osoba koje imaju intoleranciju na gluten ili celijakiju ovo stanje uopće ne dijagnosticiraju. Također se procjenjuje da gotovo 40% svjetske populacije ima određeni stupanj intolerancije na gluten.
Jedini način liječenja oboljelih od celijakije je stopostotna bezglutenska prehrana jer inače dolazi do teškog oštećenja sluznice tankog crijeva. No, takav režim kod zdravih osoba ne samo da nema nikakva smisla nego čak može biti štetan, upozoravaju stručnjaci.
Ako imate neki od sljedećih simptoma, to bi moglo značiti da ste intolerantni na gluten.
- Probavne smetnje, kao što su plinovi, nadutost, proljev, pa čak i zatvor (najizraženiji je kod djece nakon konzumiranja glutena).
- Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “pileća koža”) na rukama.
- Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten.
- Dijagnoza autoimune bolesti, kao što su Hashimotov tireoiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skleroderma ili multipla skleroza.
- Neurološki simptomi, kao što su vrtoglavica ili osjećaj da gubite ravnotežu.
Simptomi koji također prate intoleranciju na gluten su:
- Hormonska neravnoteža
- Migrenske glavobolje
- Dijagnoza kroničnog umora ili fibromialgije
- Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima)
- Problemi s raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i česte promjene raspoloženja.
Celijakija se teško dokazuje; smatra se da je na 10 ili čak 12 oboljelih samo jedan prepoznat. Razlog je to što oboljeli mogu proživjeti niz godina bez ikakvih simptoma ili su simptomi slični simptomima drugih zdravstvenih problema, što može zavarati i pacijente i liječnike.
Ako mislite da bolujete od celijakije, nipošto ne prelazite na bezglutensku prehranu prije nego što se posavjetujete s liječnikom i obavite sve potrebne specijalističke pretrage!
Izbacite li gluten iz prehrane prije nego što obavite potrebne pretrage, nalazi bi se mogli pokazati negativnim, čak i ako bolujete od celijakije.
Doznajte više o žitaricama bez glutena.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....