U medicinskoj praksi znakovi izobličene stvarnosti nazvani su sindrom Alise u zemlji čudesa.
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Što je zapravo i koliko je opasan sindrom Alise u zemlji čudesa?

Mozak postaje preosjetljiv i stvara iluzije. Nije poznato zbog čega se javlja izobličenje, najčešće vidne percepcije, ali i slušne i vremenske, mogu se javiti i halucinacije

Moja 12-godišnja nećakinja posljednjih je mjeseci učinila brojne pretrage (EEG, MR mozga, očni pregled, krvne testove). Sumnja se na sindrom Alise u zemlji čudesa. Je li to opasno?

Marina J., Pula

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar:

"Sigurno pamtite priču o Alisi, djevojčici koja je pala u bunar i susrela brojne likove koji mogu promijeniti veličinu, oblik i razmjere. U medicinskoj praksi ovi znakovi izobličene stvarnosti nazvani su sindrom Alise u zemlji čudesa. Sindrom može biti bezazlena i prolazna pojava u pretpubertetskom periodu i adolescenciji, kada se u tijelu tinejdžera događa hormonska oluja povezana s odrastanjem. Mozak postaje preosjetljiv i stvara iluzije. Nije poznato zbog čega se javlja izobličenje, najčešće vidne percepcije, ali i slušne i vremenske, mogu se javiti i halucinacije, rojevi mrava i miševa.

Potrebne pretrage

Uzrok bi mogle biti promjene u protoku krvi u mozgu. Sindrom se razvija postupno, obično u tri faze. Prvo se javljaju glavobolja i tjeskoba, a nakon toga najrazličitiji znakovi izobličene stvarnosti. Okolni predmeti (ulica, drveće, soba, namještaj) i tijelo (oči, ruke, noge) postaju premali ili preveliki, ravne linije valovite, vertikalne nakrivljene, predmeti koji miruju percipiraju se kao u pokretu, a lice kao deformirano s neprirodno velikim očima. Ovi simptomi mogu trajati nekoliko minuta, ali i nekoliko dana. U trećoj fazi simptomi postupno nestaju, stoga terapija nije potrebna. Ponekad ostaju povremena slabost, umor i apatija. Međutim, svi opisani znakovi mogu biti simptomi i ozbiljnijih bolesti. Stoga je potrebno učiniti brojne pretrage kako bi se isključila ili dokazala migrena, očna migrena, epilepsija, tumor mozga, infektivna mononukleoza, upala mozga ili upotreba psihoaktivnih droga."

Linker
07. svibanj 2024 01:32